STA, 6. 11. 2018

Na 31. Čufarjevih dnevih osem tekmovalnih in šest mladinskih predstav

Na tradicionalnem festivalu ljubiteljskih gledališč, 31. Čufarjevih dnevih, se bo od 14. do 22. novembra v Gledališču Toneta Čufarja Jesenice zvrstilo osem tekmovalnih, šest mladinskih in ena spremljevalna predstava. Predstave, med katerimi so tako drame kot komedije, je izbral selektor Iztok Valič.
:
:

Foto: Pixabay

Kot je na današnji novinarski konferenci na Jesenicah povedal Valič, ki je bil selektor festivala tudi prejšnje leto, je letos opazil velik preskok v kakovosti prijavljenih predstav, vendar bi si želel in pričakoval še več. Izbiral je med 28 prijavljenimi predstavami in izbral predvsem tiste, ki po vseh gledaliških elementih dosegajo kakovost in celovitost.

Ob ogledu vseh predstav je ugotovil, da nekatere ljubiteljske gledališke skupine in njihovi izdelki zelo nihajo v kakovosti. "Najdemo odlično odigrane vloge, hkrati pa tudi take, ki so narejene izrazito na podlagi nekega pačenja. Enako velja za predstave, režijo in scenografijo," je povedal Valič, ki je še posebej občutljiv na izrazoslovje predstav. Zato si želi, da bi pri predstavah sodelovali lektorji.

Moti ga tudi to, da se igralske skupine v želji hitre zabave odločajo, kot pravi, za že stokrat preigrane tekste, za katere so prepričani, da bodo osvojili publiko. Ne skrbijo pa za lasten razvoj in razvoj same igralske skupine ter ne razmišljajo o izboru tekstov glede na svoje igralce.

Po drugi strani pa opaža tudi veliko novih tekstov, kar se mu zdi pozitivno. "To je možnost za pojav bolj sodobnih, aktualnih tekstov, vezanih na današnjo družbo in življenje," je izpostavil in dodal, da bi bilo treba na festivalu posebej stimulirati in spodbujati pogum igralskih skupin, da poiščejo svoje pisateljske talente in ustvarijo tisto, kar gledališče mora biti, to je zrcalo časa in ljudi v njem.

V letošnjem programu festivala si bo mogoče ogledati drame in komedije, pa tudi kombinacijo dram in komedij, komedijo absurda, erotično igro in glasbeno lutkovno predstavo. Poleg osmih tekmovalnih bo na ogled šest mladinskih predstav in prav ta del festivala se krepi, mu daje novo vizijo in zagotavlja prihodnost, je prepričana direktorica jeseniškega gledališča Branka Smole.

Festival bodo odprli 14. novembra na 113. obletnico rojstva Toneta Čufarja. V spremljevalnem programu bo razstava o minulih Čufarjevih dnevih, ki jo je pripravil domači foto klub. Zaključno slovesnost pa bo 22. novembra pospremila nova premiera domačega gledališča Za zmeraj!, ki sta jo ustvarila Gregor Čušin in Nataša V. Trseglav.

Za Čufarjeve plakete se bodo potegovali Loški oder z Golim pianistom Matjaža Zupančiča, Gledališče Zarja z besedilom Vinka Möderndorferja Na kmetih, KD Janez Jalen s tekstom Jerce Ivanc Prevare, Little Rooster Productions s predstavo Roka Sande Skiner: Večni študent, Koroški deželni teater z Norci Slavka Pregla in Maje Gal Štromar, gledališka skupina Vsi prisotni s Partljičevim Štajercem v Ljubljani, skupina Neblo z Varno hišo za moške Roberta Marca ter koprodukcija Gledališča Toneta Čufarja Jesenice in Šentjakobskega gledališča Ljubljana Petelinji zajtrk Ferija Lainščka.

V mladinskem programu bo Gledališče Glej nastopilo s predstavo Gospodarji po motivih Goldingovega Gospodarja muh in avtorsko predstavo Pajčevina, Amaterski mladinski oder z avtorskim projektom Šest oseb išče Williama, mladi ustvarjalci Gledališča Toneta Čufarja Jesenice s predstavo Zoc po motivih Cankarjevih kratkih črtic, Mladinska dramska družina F. B. Sedej iz Števerjana s predstavo Baron sedi na veji, nastalo po literarni predlogi Calvinovega romana Baron na drevesu, ter Mladi oder Ruše z de Saint-Exuperyjevim Malim princem.

Čufarjevi dnevi, Čufarjeva plaketa