STA, 25. 2. 2023

S podelitvijo nagrad se bo sklenil bienale plesne umetnosti Gibanica

S podelitvijo nagrad Gibanice in nagrad Ksenije Hribar v Stari mestni elektrarni se bo drevi sklenil bienale sodobne plesne umetnosti Gibanica. V tekmovalnem programu je letos osem predstav. Nagrado Ksenije Hribar 2023 za življenjsko delo bo prejel Iztok Kovač.
:
:

Selektorice Pia Krämer iz Nemčije, Biljana Tanurovska-Kjulavkovski iz Severne Makedonije in Maja Kalafatić iz Slovenije so letos izmed 49 prispelih prijav v tekmovalni program izbrale sedem predstav. Predstava Reči Reči se je z nagrado strokovne žirije, ki jo je na Gibanici 2021 prejel koreograf Jan Rozman za predstavo Predmetenje, v tekmovalni program uvrstila neposredno.

Predstave v tekmovalnem programu se potegujejo za nagrado za najboljšo predstavo Gibanice 2023 po izboru občinstva in nagrado za najboljšo predstavo po izboru mednarodne strokovne žirije. Slednjo sestavljajo Italijan Roberto Casarotto, Dries Douibi iz Belgije in Lee Loeb (Švica/Argentina).

Prejemnik nagrade Ksenije Hribar 2023 za življenjsko delo je Iztok Kovač. Podelili bodo tudi nagrade Ksenije Hribar za izjemne dosežke na področju sodobnega plesa, ki jih Društvo za sodobni ples Slovenije podeljuje od leta 2012 plesalcem, koreografom, plesnim pedagogom, kritikom, producentom, oblikovalcem svetlobe in oblikovalcem zvoka.

Tudi letošnjo Gibanico je tradicionalno spremljal diskurzivni program, ki je ponudil okroglo mizo o razvojnih strategijah na področju sodobnega plesa, danes pa bo potekal še pogovor z ustvarjalkami in ustvarjalci predstav letošnje Gibanice pod naslovom V izgrajevanju.

Letošnja Gibanica je prvič ponudila tudi fringe program s šestimi dogodki, od plesne predstave, podprte s plesno instalacijo I Only See You at Night, pa do plesne video instalacije DSPS25 +3.

Gibanica