STA, 23. 2. 2020

Ruski režiser Dmitri Černjakov z opero Sadko v Bolšoj teatru razbija klišeje

Ruski operni režiser Dmitri Černjakov, ki je zaslovel s sodobnimi interpretacijami klasičnih ruskih del in ki v domači Moskvi ni deloval skoraj desetletje, saj je tamkajšnje občinstvo njegove postavitve sprejelo z neodobravanjem, se je v moskovski Bolšoj teater vrnil z novo postavitvijo opere Sadko skladatelja Nikolaja Rimskega-Korskova.
:
:

Bolšoj teater / Foto: Theefer, via Wikimedia Commons

Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP v gledališču z novo postavitvijo želijo združiti sodobno relevantnost in obenem ugajati bolj tradicionalističnemu občinstvu. Predstava je po premieri, ki je bila 14. februarja, naletela na odobravanje mnogih kritikov, ki so jo označili kot domiselno postmodernistično kritiko Bolšojeve lastne dediščine.

Kritik Sergej Hodnev je za ruski dnevnik Kommersant zapisal, da je produkcija skrbna raziskava epskega opernega žanra ter da je hkrati sarkastična in nostalgična do dediščine Bolšoja.

Kritičarka Jekaterina Kretova pa je bila v svoji kritiki ostra in je Černjakovo postavitev označila za "povprečno goljufijo" ter za časnik Moskovskij Komsomolets zapisala, da je "težko zdržati štiri ure laži in pomanjkanja pristnosti na odru".

Medtem ko je Černjakov znan po tem, da predstavlja rusko kulturo Zahodu, pa se je s svojimi prejšnjimi projekti zameril moskovskemu občinstvu. Še posebej ostre kritike mu je namenila leta 2012 preminula ruska operna pevka Galina Višnevska, ki je njegovo postavitev opere Jevgenij Ognjenin skladatelja Petra Iljiča Čajkovskega označila za sramotno.

Opera Sadko, ki je prežeta z rusko mitologijo, pripoveduje zgodbo revnega glasbenika Sadka. Ta se poda na pustolovščino in se poroči s hčerko kralja morja, a se sčasoma vrne na kopno k svoji ženi Ljubavi, vsebino opere povzema AFP.

Černjakov je pred premiero izrazil upanje, da bo njegova najnovejša produkcija spodbudila debato in razpravo. "Ta opera ima lažen ugled, da gre za nekaj epskega, da je daleč stran in ne pripoveduje o nas," je povedal in dodal: "Od tega klišeja se poskušamo oddaljiti."

V Černjakovi postavitvi je Sadko namesto epskega protagonista nevrotičen sodoben moški v kavbojkah, hči kralja morja pa je uspešna poslovna ženska. Glavni junaki so postavljeni v zabaviščni park, ki ga naseljujejo svetlolasi Rusi v srednjeveških oblačilih, medtem ko je poroka v podvodnem kraljestvu prikazana kot neskončna in smešna procesija morskih bitij, še piše AFP.

Bolšoj