STA, 18. 8. 2014

Mladi levi tudi v 17. izdaji angažirani in brezplačni

V Ljubljani bo med 23. in 31. avgustom potekal 17. mednarodni festival Mladi levi, ki po besedah direktorice zavoda Bunker Nevenke Koprivšek ostaja angažiran. Odprtje festivala bo tokrat obarvano tudi nekoliko jubilejno, saj so prav na festivalu pred desetimi leti odprli prenovljeno Staro mestno Elektrarno, ki jo odtlej upravlja Bunker.

10 journeys to a place where nothing happens / Foto: Rania Moslam/brut Wien

Z dogodkom ob odprtju festivala, ki bo potekal na ploščadi za poslopjem, se bodo po besedah vodje programa Mladih levov Mojce Jug poklonili tako elektrarni kot tudi vsem ustvarjalcem, ki so se sprehodili skoznjo, in obiskovalcem, ki se jih je v zadnjih letih nabralo čez 100.000.

Scenarij in režijo dogodka je prevzel Beton Ltd., "še najbolj pa bo podoben koncertu oziroma zabavi". Sodelovali bodo umetniki, glasbeniki in performarji, kot so Primož Bezjak, Polona Janežič, Uroš Kaurin, Katarina Stegnar, Branko Jordan, Grega Zorc, Teja Reba in Leja Jurišić.

Festival bo v dobrem tednu ponudil vrsto dogodkov na petih lokacijah - v Stari mestni elektrarni, Dijaškem domu Tabor in Gledališču Glej, razširil pa se bo tudi po ulicah Tabora, na Prešernov trg in na Metelkovo, natančneje v Klub Gromka. Festivalsko druženje bo potekalo v Kavarni SEM.

Osrednji program, tako Jugova, zaznamujejo participatorni projekti, pri večini gledaliških predstav pa gre za intenzivno mešanje dokumentarnega gledališča, "morda fikcije, osebnih zgodb v večjih slikah, kot so migracije". Oziroma, kot je dejala Jugova, "kako splošne družbene razmere vplivajo na nekaj tako majhnega, kot je družina".

Ker pa gre po besedah Koprivškove pri festivalu tudi za uvod v novo sezono in presek ustvarjanja v minuli, se bodo predstavili ustvarjalci Betontanca s Pisto sveta. Slovenski ustvarjalci bodo med drugim sodelovali pri projektu Mariana Pensottija Sometimes I Think I Can See You, ki ga v mestih, kjer gostuje, soustvarja z lokalnimi pisci. Ti na frekventni lokaciji - v Ljubljani na Prešernovem trgu - spremljajo dogajanje, ga komentirajo ter opisujejo, njihove besede pa se projicirajo na ekrane.

Za razliko od ustaljene navade bodo Mladi levi namesto koncerta letos ponudili Tehnoburlesko Tatovi podob, za katero ustvarjalci pravijo, da je nema komedija telesa, ki parodira okorelost družbenih vlog.

Med drugim so organizatorji izpostavili še projekt Maike Lond 10 Journeys to a Place Where Nothing Happens, ki se brez "angsta in brez vnaprejšnjega pričakovanja izida odloči raziskati kulturnopolitični trend potiskanja kulture v pridobitni sektor, seveda na primeru lastnih preživetvenih strategij".

Poleg predstav bodo na Mladih levih letos v okviru projekta Re-Street Ljubljana na podlagi pogovorov z meščani preimenovali ulice na Taboru, predvajali pa bodo tudi dva dokumentarca - Die Moskauer Prozesse Mila Raua o sojenju članicam Pussy Riot ter Arna's Children Danniela Danniela in Juliana Mer-Khamisa o otroškem gledališču na Zahodnem bregu.

Seveda se bodo Mladi levi posvetili tudi delavnicam in pogovorom - potekali bosta delavnici dokumentarnega gledališča ter teorije in plesne analize, pripravljajo pa tudi okroglo mizo Pasti participatornosti v umetnosti. Kot je že v navadi, bodo med festivalskimi predstavami poskrbeli za najmlajše - z vrtcem Levčki.

Vstop na dogodke na festivalu, ki je letos stal okoli 125.000 evrov, ostaja brezplačen, organizatorji pa prosijo za prostovoljne prispevke, saj bodo obiskovalci tako poskrbeli, da si bodo tudi v prihodnje festivalske predstave ogledali tisti, ki si drugače tega ne bi mogli privoščiti.

Povezava: Katalog festivala Mladi levi 2014

Mladi levi