SLG Celje / STA, 17. 3. 2019

Nagrajenci 28. festivala Dnevi komedije

Na 28. Dneh komedije, ki so se nocoj zaključili v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, je bila za žlahtno komedijo leta izbrana uprizoritev Realisti Jureta Karasa v izvedbi SNG Nova Gorica. Žlahtna komedijantka je Vesna Pernarčič, komedijant pa Matej Zemljič, so sporočili iz gledališča.
:
:
Fotografije z vaj: SNG Nova Gorica / Peter Uhan
Fotografije z vaj: SNG Nova Gorica / Peter Uhan
Fotografije z vaj: SNG Nova Gorica / Peter Uhan
Fotografije z vaj: SNG Nova Gorica / Peter Uhan

Pred podelitvijo nagrad je komisija podelila posebno omembo predstavi Predstava, ki gre narobe, za obrtniško izjemno učinkovito izpeljano adaptacijo svetovne uspešnice.

 

Žlahtna komedijantka 2019: Vesna Pernarčič za vlogo Wande v komični drami Venera v krznu Davida Ivesa v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj
Obrazložitev strokovne žirije: Vesna Pernarčič v vlogi Wande blesti od začetka do konca – najprej kot naivna, gobezdava, nadebudna igralka, ki se skozi predstavo osupljivo spreminja v inteligentno, preračunljivo zapeljivko, ne da bi za trenutek izgubila bistvo lika ali pozabila na to, kako zelo talentirana je za komedijo.

 

Žlahtni komedijant 2019: Matej Zemljič za vlogo Maksa v komediji Predstava, ki gre narobe Henryja Lewisa, Jonathana Sayerja in Henryja Shieldsa v izvedbi TMK d. o. o. v sodelovanju z Mischief Worldwide Ltd.
Obrazložitev strokovne žirije: Matej Zemljič je v vlogi Maksa spektakularno smešen – naj bo to zaradi izjemne natančnosti podajanja komičnih poudarkov, ki je pri tako mladem igralcu resnično impresivna, naj bo to zaradi skoraj »Jim Carreyjevske« gestikulacije in okončinskega opletanja ali pa zaradi čudovito bizarne dikcije, ki še dodatno začini že tako zelo dobro izdelan lik. Matej Zemljič vsak trenutek na odru ve, kako pričakovanja gledalca hkrati izpolniti, hkrati pa postaviti na glavo. V tej vlogi resnično ni šlo prav nič narobe.

 

Žlahtna režiserka 2019: Tijana Zinajić za režijo kabareta za pet igralcev, pijanca in občinstvo Realisti v izvedbi SNG Nova Gorica
Obrazložitev strokovne žirije: Tijana Zinajić v režiji Realistov vidno uživa in igralci ter gledalci skupaj z njo – vsak prizor je precizno peljan, atmosfera predstave se spretno giblje med realizmom, absurdom, celo grotesko, z minimalnimi sredstvi skozi spretno režiserkino odrsko postavitev vsem dobro znana forma kabareta zaživi v novi luči.

 

Žlahtna komedija po izboru strokovne žirije 2019: Kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo Realisti Jureta Karasa v izvedbi SNG Nova Gorica
Obrazložitev strokovne žirije: Realisti so predstava, ki v poplavi izvrstnih domislic, izvirnih komičnih situacij, odličnih songov in natančnih igralskih kreacij brez pridiganja in nevsiljivo spregovori o Sloveniji tukaj in zdaj. V slovenskem gledališču je družbena kritika vse prevečkrat omejena na resnobno podajanje fatalističnih podatkov z atmosfero konca sveta; Realisti pa se jemljejo ravno prav resno, da so kljub ostrim bodicam v prvi vrsti še vedno predvsem smešna, v vseh pogledih nadrealistično izvirna slovenska komedija.

 

Žlahtna komedija po izboru občinstva 2019 (ocena 4,8309): Kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo Realisti Jureta Karasa v izvedbi SNG Nova Gorica.

 

V tekmovalnem delu festivala se je od 6. marca zvrstilo osem predstav. Festival je zabeležil 2646 obiskovalcev. Dnevi komedije so edini gledališki festival na Slovenskem, ki ponuja ogled najboljših komedij preteklega leta.

Dnevi komedije, Nagrade Dnevov komedije, Gledališče Celje