STA, 22. 11. 2012

Rokovnjači po novogoriški premieri prihajajo še v Kranj

Koprodukcijska predstava Rokovnjači bo, po premieri v Novi Gorici, danes premierno uprizorjena še v kranjskem Prešernovem gledališču. Predstava izpostavlja radost do življenja kot tisto svobodo, ki nam je nihče ne sme odvzeti. Narodna igra s petjem motive izpred 200 let postavlja v današnji čas.
:
:

foto Urška Boljkovac

Kot sta na novinarski konferenci pojasnila avtorja projekta režiser Miha Nemec in dramaturg Nejc Valenti, je predstava nastala po motivih romana Rokovnjači Josipa Jurčiča in Janka Kersnika. "Nočeva biti sredinska in postavljati nekih vsakdanjih diagnoz. Enostavno je namreč potrditi, da je danes kriza, da so duhovne vrednote in življenje na preizkušnji," je poudaril Nemec.

"Kljub temu, da nas prepričujejo, kako grozno je, se ne smemo prepustiti temu, temveč ohraniti dostojanstvo in lastno svobodo, ki nam omogoča čutenje in dojemanje sveta širše," je pozval Nemec in dodal, da so Rokovnjači simbol upora proti zatirajočim političnim sistemom, ki jih je ustvaril človek.

"Vendar Rokovnjačev ne gre jemati kot praporščakov upora in jim slepo slediti, saj potem zapademo v enako zanko in prav tak bridki konec kot oni," je opozoril Valenti. Sporočilo upora je zato ostati svoboden, kar se najbolj kaže v radosti do življenja.

Predstavo zaznamuje tudi glasbeno ustvarjanje skupine Niet v sodelovanju z glasbenim producentom Borutom Činčem. "Treba je destabilizirati gledalca in ga potegniti iz vsakdana," je o razlogih za izbor glasnejše in energetske zvočne podobe v predstavi spregovoril Nemec. Niet so vso glasbo pripravili na novo za predstavo, med pesmimi pa nekatere že postajajo hiti in se uvrščajo na lestvice.

Rokovnjače sta s skupnimi močni uspela na oder postaviti SNG Nova Gorica in Prešernovo gledališče Kranj. "Gre za združitev dveh ansamblov oziroma ekip, kar je pripeljalo do odličnega rezultata," je zadovoljna direktorica kranjskega gledališča Mirjam Drnovšček.

Direktor novogoriškega gledališča Jožko Čuk pa je dodal, da gre za preizkus in kombinacijo kranjske in novogoriške infrastrukture. Vse komponente so se izrazile tako v umetniški kot v ekonomski dodani vrednosti.

"Predstava lahko enakovredno živi na velikem novogoriškem kot na manjšem kranjskem odru, ki je nabit s pozitivno energijo," je prepričan režiser, ki je spomnil, da so pred tednom dni novogoriško premiero zaradi višjih sil komaj izpeljali. "Sedaj pa se stvari umirjajo, osredotočajo in omogočajo, da predstavo naredimo še bolj osrediščeno," je pred kranjsko premiero, ki bo v četrtek ob 19.30, povedal Nemec.

Povezani dogodki

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 6. 4. 2020
Teden slovenske drame na portalu SiGledal: Rokovnjači