Gledališče Glej, 6. 5. 2009

Riba, raca, rak

V okviru Malega Gleja bo v Gledališču Glej v soboto, 9. maja ob 11. uri odigrana otroška lutkovna predstava Riba, raca, rak. To je zgodba o petletni Katki, ki še ne zna izreči črke R, zato jo vrstniki v vrtcu zasmehujejo.
:
:

Besedilo: Tarcisia Galbiati
Režija: Kim Komljanec
Scenografija in kostumografija: Katja Komljanec Koritnik
Glasba in priredba songov D.Božiča: Boštjan Gombač, Igor Leonardi

Animatorji in igralci:
Dunja Zupanec,
Lea Menard / Aja Kobe
Emir Jušič Piber / Igor Štamulak

Izdelava lutk : Mateja Šušteršič in Neva Vrba
Produkcija: Zavod ZOFKA in Mini teater
Premiera: november 2007

Predstava traja 35 minut.
Primerna je za otroke vseh starosti.
Cena vstopnice: 5 evrov
Rezervacije na: rezervacije@glej.si ali 01 421 92 40
Nakup možen tudi preko spleta.

To je zgodba o petletni Katki, ki še ne zna izreči črke R, zato jo vrstniki v vrtcu zasmehujejo. Deklica verjame, da ji bo račka v potoku pomagala najti črko R. Seveda čofne v vodo in se hudo prestraši. V maminem naročju Katka zaspi in sanja. V sanjah jo Zlatoračka ponese v Cvetni vrt, kjer se v cvetkah skrivajo črke: A v Trobentici, L v Liliji, Z v Zvončku, U v Tulipanu, S v Jasminu … in R v prelepi Vrtnici, ki pa je prav danes hudo prehlajena. Kako bo mala Katka pomagala Vrtnici ozdraveti, da ji bo ta lahko podarila črko R? In kako bo prišla v Cvetni vrt, ki ga skrbno čuva strašni Samorak? Se bo z njim spopadla ali ga bo z drobno pesmico spremenila v prijazno bitje? Seveda se zgodbica srečno konča in črke-cvetke skupaj veselo zapojejo in zarajajo …

Besedilo je živahno in vključuje celo vrsto kratkih glasbenih songov, ki otrokom hitro pridejo v uho.

Predstava oživlja vrednote, ki so v današnjem svetu potrošništva pozabljene (lepota narave, čistost jezika, pomoč v stiski, strpnost do drugačnih …) Otroci so danes pogosto žrtve zasmehovanja in ustrahovanja, družba pa jim le redko ponuja način, kako se ubraniti psihičnega in fizičnega nasilja. Usmerjanje otrok k prijaznosti in strpnosti je pomemben dejavnik pri vzgoji naših najmlajših, ki bodo kasneje, ko odrastejo, oblikovali našo družbo. Visoke cilje je mogoče uresničevati tudi ob vzporednem razvijanju pozitivnih in kakovostnih medsebojnih odnosov.
Besedilo je izvirno slovensko, pozornost mladih gledalcev usmerja k jeziku in lepoti čiste izgovorjave. Likovna podoba je usmerjena k naravi. Zgodba črpa metaforiko iz rastlinskega in živalskega sveta ter jo na preprost način postavlja v svet otroške domišljije.

Gledališče Glej, 6. 3. 2015
Premiera predstave Britev v Gleju
Gledališče Glej, 24. 12. 2013
Voščilo Gledališča Glej
Gledališče Glej, 19. 5. 2015
Katarina po naročilu v Gleju