STA, 22. 6. 2021

Razpis za upravnika Gledališča Celje bodo ponovili

Pristojna komisija celjskega mestnega sveta je umaknila točko o imenovanju upravnika Gledališča Celje. Komisija namreč ni dala soglasje k ponovnemu imenovanju Tine Kosi za upravnico gledališča, ki je edina kandidirala na to funkcijo. Razpis za upravnika gledališča bodo tako jeseni ponovili. Kosijeva pa gledališče vodi od leta 2007.

Foto: Arhiv Gledališče Celje

Prav tako tudi strokovni svet Gledališča Celje ni podal pozitivnega mnenja k imenovanju Tine Kosi. Tudi ansambel celjskega gledališča nasprotuje njenemu ponovnemu imenovanju. Kot je maja povedala članica ansambla Jagoda Tovirac, imenovanju nasprotujejo, ker je njeno umetniško vodenje neuspešno.

Jagoda Tovirac je takrat povedala, da so opravili analizo, koliko predstav Gledališča Celje je bilo v mandatu Tine Kosi uvrščeno v tekmovalni del Borštnikovega srečanja v Mariboru. Ugotovili so, da je imela SNG Drama Maribor 21 predstav, Slovensko mladinsko gledališče 22, celjsko gledališče pa sedem predstav.

Poudarila je, da so od Kosijeve zahtevali, da v njihovo gledališče pridejo režiserji, ki so na vrhuncu svojih moči. "Če ni kreativnega naboja, se ansambel ne more razvijati, prav tako ne tudi posameznik", meni Jagoda Tovirac.

Po njenih besedah v toksičnih razmerah, ki vladajo v gledališču, mlajši kolegi odhajajo. Tako jih je v času mandata Kosijeve odšlo 18, večina zaradi nezadovoljstva, ker jim upravnica ni dala priložnosti za razvoj.

"Velik zdrs Kosijeve pa je ta, da je eni do dvema generacijama igralcev onemogočila, da bi se razvili kot igralci. Mlajše generacije preobremenjuje, zato odhajajo iz gledališča," je še dejala sogovornica.

Kosijeva pa je takrat povedala, da so v času njenega vodenja gledališča celjski igralci in predstave prejeli več kot 80 nagrad v Sloveniji in tujini. V tem mandatnem obdobju so glede na pretekla obdobja zabeležili pomembne premike. Prvič v zgodovini so gostovali na festivalih v Grčiji in Rusiji. V tekoči sezoni so bili povabljeni v New York in Jekaterinburg, a sta gostovanji zaradi epidemije prestavljeni na naslednjo sezono.

Začeli so tudi sodelovati na ravni mednarodnih koprodukcij. Prva tovrstna predstava s finsko skupino Sadsongskomplex:fi je uvrščena tudi v tekmovalni spored Borštnikovega srečanja. Strokovna komisija ministrstva za kulturo je program celjskega gledališča za leto 2021 ocenila kot vrhunski. Takšno oceno so v zadnjih letih prejeli že drugič, sicer pa je program vedno ocenjen kot kakovosten. Težko bi soglašala, da našteto kaže na nazadovanje, meni Kosijeva.

"Sem med redkimi gledališkimi direktorji, ki redno spremlja celotno produkcijo Akademije za gledališče, radio, film in televizijo in razvoj mladih talentiranih igralcev. Številni med njimi dobijo prav v Celju prvi angažma na profesionalnem odru. Sicer pa je jedro hišnega ansambla stabilno. Zato temeljitejša primerjava sedanjega položaja gledališča s tistim ob mojem prihodu navedenim očitkom nikakor ne pritrjuje," je takrat še dejala upravnica.

Gledališče Celje