STA, 19. 5. 2021

Ansambel Gledališča Celje nasprotuje ponovnemu imenovanju Tine Kosi za upravnico gledališča

Ansambel celjskega gledališča nasprotuje ponovnemu imenovanju Tine Kosi za upravnico gledališča, ki ga vodi od leta 2007. Kot je povedala članica ansambla Jagoda Tovirac, imenovanju nasprotujejo, ker je umetniško vodenje Tine Kosi neuspešno. Upravnica je ocenila, da je jedro hišnega ansambla stabilno in zato očitke zavrača.
:
:

Foto: Arhiv Gledališče Celje

Jagoda Tovirac je povedala, da so opravili analizo, koliko predstav Gledališča Celje je bilo v mandatu Tine Kosi uvrščeno v tekmovalni del Borštnikovega srečanja v Mariboru. Ugotovili so, da je imela SNG Drama Maribor 21 predstav, Slovensko mladinsko gledališče 22, celjsko gledališče pa sedem predstav.

Poudarila je, da so od Tine Kosi zahtevali, da v njihovo gledališče pridejo režiserji, ki so na vrhuncu svojih moči. "Če ni kreativnega naboja, se ansambel ne more razvijati, prav tako ne tudi posameznik", meni Jagoda Tovirac.

Po njenih besedah v toksičnih razmerah, ki vladajo v gledališču, mlajši kolegi odhajajo. Tako jih je v času mandata Tine Kosi odšlo 18, večina zaradi nezadovoljstva, ker jim upravnica ni dala priložnosti za razvoj.

"Velik zdrs Kosijeve pa je ta, da je eni do dvema generacijama igralcev onemogočila, da bi se razvili kot igralci. Mlajše generacije preobremenjuje, zato odhajajo iz gledališča," je še dejala sogovornica.

Tina Kosi je povedala, da so v času njenega vodenja gledališča celjski igralci in predstave prejeli več kot 80 nagrad v Sloveniji in tujini. V tem mandatnem obdobju so glede na pretekla obdobja zabeležili pomembne premike. Prvič v zgodovini so gostovali na festivalih v Grčiji in Rusiji. V tekoči sezoni so bili povabljeni v New York in Jekaterinburg, a sta gostovanji zaradi epidemije prestavljeni na naslednjo sezono.

Začeli so tudi sodelovati na ravni mednarodnih koprodukcij. Prva tovrstna predstava s finsko skupino Sadsongskomplex:fi je uvrščena tudi v tekmovalni spored Borštnikovega srečanja. Strokovna komisija ministrstva za kulturo je program celjskega gledališča za leto 2021 ocenila kot vrhunski. Takšno oceno so v zadnjih letih prejeli že drugič, sicer pa je program vedno ocenjen kot kakovosten. Težko bi soglašala, da našteto kaže na nazadovanje, meni Tina Kosi.

"Sem med redkimi gledališkimi direktorji, ki redno spremlja celotno produkcijo Akademije za gledališče, radio, film in televizijo in razvoj mladih talentiranih igralcev. Številni med njimi dobijo prav v Celju prvi angažma na profesionalnem odru. Sicer pa je jedro hišnega ansambla stabilno. Zato temeljitejša primerjava sedanjega položaja gledališča s tistim ob mojem prihodu navedenim očitkom nikakor ne pritrjuje," je še dejala sogovornica.

Kot so sporočili s celjske občine, sta na tokratni razpis za upravnika Gledališča Celje do 17. maja prispeli dve kandidaturi, med njimi ena od Tine Kosi.

Navedli so tudi, da upravnika imenuje celjski mestni svet na podlagi javnega razpisa po predhodnem mnenju sveta zavoda in strokovnega sveta, ki pa ni zavezujoče. Če svet zavoda oz. strokovni svet ne podata mnenja v roku 30 dni od dneva, ko sta bila zanj zaprošena, se šteje, da je mnenje pozitivno.

"Po pridobitvi mnenja sveta zavoda in strokovnega sveta ali po poteku roka za njuno pridobitev pristojno delovno telo ustanovitelja predlaga celjskemu mestnemu svetu kandidata za upravnika," še navajajo na celjski občini.

O imenovanju upravnika bodo celjski mestni svetniki odločali na seji junija 2021.

Gledališče Celje, Tina Kosi