STA, 2. 1. 2022

Na ponovnem razpisu za upravnika Gledališča Celje šest prijav

Na ponovni razpis celjske občine za upravnika Gledališča Celje, ki se je iztekel v sredo, je tokrat prišlo šest prijav, so povedali na občini. Ali se je zdajšnja upravnica gledališča Tina Kosi, ki to funkcijo opravlja od leta 2007, prijavila na razpis, ni znano. Razpisna komisija je na zadnjem razpisu ni podprla za upravnico.
:
:

Foto: Arhiv Gledališče Celje

Prav tako tudi strokovni svet Gledališča Celje spomladi ni podal pozitivnega mnenja k imenovanju Tine Kosi. Tudi ansambel celjskega gledališča je nasprotoval njenemu ponovnemu imenovanju. Kot je maja povedala članica ansambla Jagoda Tovirac, imenovanju nasprotujejo, ker je njeno umetniško vodenje neuspešno.

Jagoda Tovirac je takrat povedala, da so opravili analizo, koliko predstav Gledališča Celje je bilo v mandatu Tine Kosi uvrščenih v tekmovalni del Borštnikovega srečanja v Mariboru. Ugotovili so, da je imela SNG Drama Maribor 21 predstav, Slovensko mladinsko gledališče 22, celjsko gledališče pa le sedem.

Poudarila je, da so od Tine Kosi zahtevali, da v gledališče povabi režiserji, ki so na vrhuncu svoje kariere. "Če ni kreativnega naboja, se ansambel ne more razvijati, prav tako tudi ne posamezniki", meni Jagoda Tovirac.

Po njenih besedah v toksičnih razmerah, ki vladajo v gledališču, mlajši kolegi odhajajo. Tako jih je v času mandata zdajšnje upravnice odšlo 18, večina zaradi nezadovoljstva, ker jim ni dala priložnosti za razvoj.

"Velik zdrs Tine Kosi je, da je eni do dvema generacijama igralcev onemogočila, da bi se razvili kot igralci. Mlajše generacije preobremenjuje, zato odhajajo iz gledališča," je še dejala sogovornica.

Tina Kosi je takrat povedala, da so v času njenega vodenja gledališča celjski igralci in predstave prejeli več kot 80 nagrad v Sloveniji in tujini. V tem mandatnem obdobju so glede na pretekla obdobja zabeležili pomembne premike. Prvič v zgodovini so gostovali na festivalih v Grčiji in Rusiji. V tekoči sezoni so bili povabljeni v New York in Jekaterinburg, a sta gostovanji zaradi epidemije prestavljeni na naslednjo sezono.

Začeli so tudi sodelovati na ravni mednarodnih koprodukcij. Prva tovrstna predstava s finsko skupino Sadsongskomplex:fi je uvrščena tudi v tekmovalni spored Borštnikovega srečanja. Strokovna komisija ministrstva za kulturo je program celjskega gledališča za leto 2021 ocenila kot vrhunski. Takšno oceno so v zadnjih letih prejeli že drugič, sicer pa je program vedno ocenjen kot kakovosten. Težko bi soglašala, da našteto kaže na nazadovanje, je menila.

"Sem med redkimi gledališkimi direktorji, ki redno spremlja celotno produkcijo Akademije za gledališče, radio, film in televizijo in razvoj mladih talentiranih igralcev. Številni med njimi dobijo prav v Celju prvi angažma na profesionalnem odru. Sicer pa je jedro hišnega ansambla stabilno. Zato temeljitejša primerjava sedanjega položaja gledališča s tistim ob mojem prihodu navedenim očitkom nikakor ne pritrjuje," je takrat še dejala upravnica.

Gledališče Celje, Tina Kosi