STA, 18. 1. 2023

Razpis za gradnjo amfiteatra ob SNG Nova Gorica znova neuspešen

V Novi Gorici upajo, da bo do leta 2025, ko bo Nova Gorica postala Evropska prestolnica kulture, ob stavbi Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica zgrajen zunanji amfiteater. Vendar se začetek gradnje zamika, saj tudi na drugem razpisu niso našli izvajalca gradbenih del, je povedala direktorica SNG Mirjam Drnovšček.
:
:

Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Pred nekaj meseci je bil neuspešen že prvi razpis, in sicer zaradi previsokih ponudb zainteresiranih izvajalcev del, ki so presegle vrednost javnega naročila. Ministrstvo za kulturo je nato lansko jesen dvema milijonoma in pol, kolikor je sprva namenilo za to investicijo, dodalo še pol milijona evrov, vendar tudi to ni zadostovalo.

V določenem roku so sicer dobili štiri ponudbe. "Vendar pa je tudi najcenejša ponudba žal krepko presegla razpoložljiva sredstva, tako da smo morali vse ponudbe vzeti kot nedopustne. Zdaj upam, da bomo dobili dodatna sredstva, da bomo lahko ponovili javno naročilo in da bomo v tretje le dobili izvajalca," je dejala Mirjam Drnovšček. Kot je dodala, bi potrebovali še okoli 800.000 evrov.

Direktorica SNG Nova Gorica sicer meni, da je rok za dokončanje del še mogoče ujeti, vendar bo šlo zelo na tesno. Seveda pa bo potrebno zagotoviti dodatna sredstva, o čemer je že obvestila ministrstvo, in nato hitro ponoviti javni razpis za izbiro izvajalca. SNG Nova Gorica sicer leta 2025 v času Evropske prestolnice kulture na tej lokaciji načrtuje izvedbo dela mednarodnega gledališkega festivala.

Investicija v zunanji amfiteater je razdeljena na tri faze. V prvi je predvidena izgradnja odra in tribun z osnovno odrsko tehniko. Sledila bo druga faza, v kateri bi zgradili premično streho, v tretji pa naj bi nadgradili odrsko tehniko.

Gradnja naj bi bila končana do leta 2025. Ob postavitvi temeljnega kamna maja lani pa so na novogoriški občini, ki je za namene gradnje amfiteatra ministrstvo za kulturo brezplačno odstopila zemljišče, izrazili upanje, da bodo lahko amfiteater začeli uporabljati že letos.

Amfiteater bo tudi čezmejno kulturno središče. Z njim bo imela Nova Gorica možnost večjega nabora predstav, tudi opernih in baletnih, ki jih bo lahko ponudila občinstvu.

SNG Nova Gorica