JSKD, 30. 3. 2012

Razpis za delavnico Oblikovanje svetlobe

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti razpisuje nove gledališke delavnice v mesecu aprilu z naslovom Oblikovanje gledališke svetlobe pod mentorstvom Davorja Balenta.


Oblikovanje svetlobe je veda in umetnost o načrtovanju osvetljevanja interierjev ali eksterierjev v skladu s tehničnimi, estetskimi in psihološkimi zahtevami. Tako ima prav svetloba odločilno vlogo pri gradnji kompozicije in atmosfere v predstavi, kot tudi pri določanju časa, prostorski umestitvi, ipd.

Udeleženci se bodo seznanili s potekom svetlobnega oblikovanja od ideje do praktične izvedbe, z zapisom luči, izdelavo tehnične dokumentacije in postprodukcijo. Spoznali bomo različne tipe svetil, pozicijo in njihovo uporabo. Obravnavali bomo različne funkcije in lastnosti svetlobe, mešanje barv in kako vplivajo na vtis in učinek prostora. Izbrali bomo določen gledališki prizor in zanj izdelali primerno osvetlitev: najprej bomo preko analize vsebine prizora naredili dramaturško linijo osvetlitve, naredili svetlobni plan ter na odru tudi praktično postavitev.

O mentorju: DAVOR BALENT je kariero oblikovalca svetlobe pričel v SNG Drama v Ljubljani. Od leta 2001 deluje kot samozaposleni na področju kulture. Sodeloval je na mnogih institucionalnih in neodvisnih projektih prepoznavnih slovenskih in tujih režiserjev ter koreografov (Dušan Jovanovič, Dragan Živadinov, Edvard Miller, Mateja Koležnik, Boris Cavazza, Rosana Hribar, Gregor Luštek, Milan Tomašik, Andreja Rauch in Yasmine Hugonet). Kot mentor delavnic oblikovanja svetlobe je aktiven od leta 1997. Je dober poznavalec celotnega področja gledališke tehnologije, saj se pogosto angažira tudi kot tehnični vodja in tehnični koordinator uprizoritev in festivalov.

Termin: delavnica bo potekala 14. in 15. aprila 2012, od 10. do 17. ure, v Kulturno-kongresnem centru Dolenjske Toplice.
Cena delavnice (z DDV) je 60,00 EUR 

Rok prijave: torek, 10. aprila 2012


Več informacij in prijavnica

JSKD