JSKD, 6. 3. 2018

Na odru gledališča Glej festival ŠtudenTeater 3.0

Med 9. in 11. marcem se bo v Gledališču Glej v Ljubljani že tretjič zgodil festival Glej, ŠtudenTeater, projekt JSKD in Gledališča Glej, ki študentom ne-akademijskih smeri nudi priložnost za gledališki izraz in avtorske stvaritve. V treh dneh se bo zvrstilo osem predstav ustvarjalcev mlade generacije, ki so nastajale pod mentorskim vodstvom poklicnih gledaliških ustvarjalcev in ki s svežimi avtorskimi glasovi napovedujejo, da bo projekt žel uspehe tudi v prihodnje.
:
:

Predstava / Foto: Maruša Bukovec

ŠtudenTeater je že v prvih dveh sezonah izpolnil vsa pričakovanja. Še več – na zadnjem festivalu Vizije – Festivalu mladinske kulture, so predstave ŠtudenTeatra pobrale kar tri vizionarje, med drugim tudi zmagovalnega vizionarja za najboljšo predstavo v celoti.

Po dveh sezonah, ko se je ŠtudenTeater kalil v Ljubljani, se je projektu pridružil tudi Maribor. Tako bo festival odprla prav predstava Nič novega, ki je nastala v mariborski filiali ŠtudenTeatra. Predstava je januarja že doživela premiero na Intimnem odru GT22 v Mariboru, premiere vseh ostalih predstav pa bodo na festivalu.

Program ŠtudenTeater je nastal leta 2015 v sodelovanju JSKD in Gledališča Glej Ljubljana. Razvil se je na podlagi opažanj, da imamo v Sloveniji izjemno razvito srednješolsko gledališče, kjer nastajajo lucidne, razmišljujoče in drzne predstave najrazličnejših gledaliških zvrsti in žanrov, medtem  ko je študentski teater v našem gledališkem prostoru izredno slabo zastopan. Na prehodu na fakultete so mladi ustvarjalci vrženi v prazen prostor in če želijo ustvarjati gledališče, se morajo organizirati sami. A kako na fakulteti s 1000 ali 2000 študenti najti somišljenike in formirati skupino, kako zagotoviti prostor za vaje in v sklepni fazi primeren oder?

Tovrstne težave poskuša reševati ŠtudenTeater, katerega koordinatorji so Inga Remeta, Matjaž Šmalc ter Marko Bratuš in ki študentom, lačnim gledališkega ustvarjanja, nudi infrastrukturno in organizacijsko pomoč. Skupinam, ki so se formirale znotraj projekta, omogoča prostor za vaje, prostor končne produkcije v gledališču Glej in mentorja, poklicnega gledališkega ustvarjalca, ki jih med procesom nastajanja predstave vodi, jim svetuje in jih usmerja.

Festival ŠtudenTeater 3.0 bomo odprli s predstavo Nič novega 9. marca ob 19h:0, v istem večeru bo sledila premiera predstave Svet bo bolje. Naslednji dan, 10. marca, sledijo premiere predstav Mrtvi hočejo, Predstava in Resnica, na zadnji dan festivala, 11. marca, pa še premiere predstav Pred aplavzom, Spregledana in Golobi plešejo tango.

Letošnji festival bo deloma začinjen s Cankarjem – seveda na svež, avtorski, študentski – oziroma študenteatrovski način, predstave pa so nastajale pod mentorstvom režiserk Tjaše Černigoj, Ajde Valcl, Zale Sajko in Mateje Kokol, performerke Leje Jurišič, igralca Uroša Kaurina, režiserja Zorana Petroviča ter dramaturga in režiserja Marka Bratuše.

V treh letih je v okviru projekta ŠtudenTeater nastalo 18 predstav. Tako je projekt dosegel nekakšno polnoletnost, zrelost. S širitvijo v Maribor svoje »ekspanzije« vsekakor nismo končali –  čakajo še ostali univerzitetni mesti Koper in Nova Gorica in tudi druga mesta s študentskim življem. ŠtudenTeater tako po treh letih iz projekta prerašča v gibanje. In prav je tako!

Povezani dogodki

Gledališče Glej, 13. 10. 2018
ŠtudenTeater 4.0