JSKD, 27. 5. 2020

Jato izkušenih ptic opazili tudi v Evropi

Med finalisti za nagrado Amateo 2020 tudi slovenski projekt.

Foto: Maša Pirc

Med petimi finalisti za Nagrado Amateo 2020 po izboru mednarodne žirije je tudi slovenski projekt. Žirante je prepričal projekt Jata izkušenih ptic: Družbena koreografija v tretjem življenjskem obdobju, ustvarjen po avtorskem konceptu koreografinje in oblikovalke Ajde Tomazin, kot mentor in so-režiser je sodeloval tudi Rok Kravanja. Vse nastopajoče ustvarjalke v projektu so upokojene Kranjčanke. Predstava gledalce popelje skozi mesto s slušalkami. Preko slušalk se zgodbe ustvarjalk prepletajo z mestom. »Gre za raziskovanje njihove družbene koreografije. Raziskovali smo mesto Kranj, kje so njihove poti, kje se sprehajajo in kakšne zgodbe jih spreletavajo vsakič, ko gredo skozi Kranj,« je v povedala Ajda Tomazin.

Mednarodna nagrada Amateo (Amateo Award 2020) je  namenjena izjemnim projektom z ljubiteljskimi ustvarjalci, ki imajo pozitiven učinek na skupnost in ki pomembno vplivajo na kvaliteto življenja v lokalnem okolju. V letošnjem letu se je za nagrado prijavilo 64 projektov iz 16 evropskih držav. Prijavljeni projekti prinašajo raznolike rešitve za odprto vključevanje različnih skupin in spodbujajo ustvarjalnost v zapostavljenih okoljih in s tem širijo kulturni prostor.

V izboru za glavno nagrado so še projekti iz Belgije, Grčije, Nemčije, in Nizozemske. Podelitev nagrade bi morala potekati na Dunaju, zaradi izrednih razmer povezanih s pandemijo korona virusa bo dogodek potekal na spletu. Nagrada bo tako podeljena na spletnem dogodku v živo in sicer v petek 19. junija ob 18.00.

Slovenija ima tako drugič predstavnika med 5 izbranimi projekti, v letu 2018 je za glavno nagrado kandidiral projekt Dotikanja. Lansko leto je podelitev nagrad potekala v Srbiji v Novem sadu. Nagrado je prejel belgijski projekt Moving Ground, ki je prinesel poletno valilnico talentov v eno najbolj degradiranih mestnih četrti. Prva Nagrada Amateo je bila podeljena 2018 v Kranju in je šla v roke gledališkemu projektu skupine Op Roet, ki je v nizozemskem mestu v ljubiteljsko gledališko predstavo vključil 20 beguncev.

Jata izkušenih ptic, Amateo