PGK, 17. 2. 2016

Popravek: Razpis za delavnico dramskega pisanja na 46. tednu slovenske drame

Prešernovo gledališče Kranj kot organizator Tedna slovenske drame razpisuje delavnico dramskega pisanja pod vodstvom dramatičarke Nine Mitrović. Objavljamo zapis s popravljeno informacijo o obsegu sprejemne naloge.
:
:

Foto: Kiran Foster via Flickr

Delavnica bo potekala v okviru 46. tedna slovenske drame med 28. marcem in 1. aprilom 2016. Tema letošnje delavnice je: Kako nastaja drama.

Prijave pošljite vključno do 22. februarja 2016 na elektronski naslov pgk@pgk.si ali na naslov Prešernovo gledališče Kranj, Glavni trg 6, 4000 Kranj, s pripisom Prijava na delavnico dramskega pisanja. Prijavi predložite kratek življenjepis in sprejemno nalogo.

Sprejemna naloga

Napišite dva povezana prizora, ki sestavljata zaključeno zgodbo. Tema je prosta.

Prvi prizor naj vsebuje dialog dveh likov. Obseg: največ dve strani (Times New Roman, velikost 12, razmik 1,5) . Like ter kraj in čas dogajanja določite sami.

Drugi prizor naj vsebuje monolog enega od likov iz prejšnjega prizora. Obseg: največ  ena stran. Besedilo naj se navezuje na prejšnji prizor in naj obenem zaključi vašo zgodbo. Kraj dogajanja naj bo enak kot v prvem prizoru. Čas dogajanja oziroma minevanje časa med prvim in drugim prizorom določite sami (denimo ena ura, en dan, eno leto …).
Namen te naloge je oceniti sposobnost pisanja dialogov in monologov ter oblikovanja likov, s povezovanjem dveh prizorov v celoto pa tudi občutka za dramaturgijo.

Izmed prispelih prijav bo mentorica Nina Mitrović  izbrala deset slušateljev.

 

Program delavnice

Delavnica je usmerjena v proces ustvarjanja dramskega dela: od navdiha ter razvijanja likov, dramskega zapleta in zgradbe vse do tehnik pisanja in predelovanja besedila ter oblikovanja končne različice.

Teoretično in praktično delo bo potekalo sočasno, in sicer ob pomoči primerov iz dram, scenarijev, poezije, psihiatrične literature in del udeležencev. Razčlenjevali bomo sprejemne naloge, s poudarkom na prvinah, s katerimi se bomo ukvarjali na delavnici. Vsakodnevno bo potekalo tudi izpolnjevanje pisnih nalog, namenjenih spodbujanju domišljije udeležencev. Cilj teh vaj je tudi olajšati razumevanje naučenega. Udeleženci bodo morali novo znanje uporabiti pri nalogah, ki zahtevajo ustvarjanje zgodbe, likov in zgradbe znotraj dramske situacije.

Udeleženci bodo imeli priložnost, da pridobljeno znanje pokažejo v zaključnem delu – pisanju kratke drame pod mentorskim vodstvom. Delavnica se bo sklenila s predstavitvijo na Tednu slovenske drame, kjer bodo dela udeležencev predstavljena v obliki skupnega dramskega dela.

Dodatne informacije

Udeleženci: delavnica je v prvi vrsti namenjena študentom dramaturgije, režije, igre in književnosti, profesionalcem na začetku gledališke kariere in začetnikom, ki želijo pridobiti osnovno znanje s področja dramaturgije.
Število udeležencev: deset
Trajanje: pet dni
Urnik: ob dopoldnevih med 10. in 14. uro
Oprema: prenosni računalnik
Jezik: hrvaški in/ali angleški

***

Nina Mitrović

Življenjepis

Dramatičarka Nina Mitrović je bila rojena 10. junija 1978 v Slavonskem Brodu. Leta 2005 je na Akademiji za dramsko umetnost v Zagrebu diplomirala iz dramaturgije. Leta 2007 je na Londonski filmski šoli magistrirala iz scenaristike. Je avtorica večkrat nagrajenih dram in monodram Srečanje, Ta postelja je prekratka ali samo fragmenti, Družina v prahu, Ko se mi, mrtvi, pokoljemo, Soseščina, postavljena na glavo in drugih.

Njene drame so uprizarjala nacionalna in mestna gledališča v Hrvaški, Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Finski, Češki, Slovaški, Makedoniji ter Bosni in Hercegovini. Predstavljene so bile tudi na vrsti mednarodnih gledaliških festivalov, med katerimi velja poudariti Berliner Festspiele (Berlin), LabFest (London), International Theatre Festival (Sibiu), Divaldofeste Yougo Festival (Brno) in Playwright's Week (New York).

Njena dramska dela so bila prevedena v deset jezikov. Objavljena so bila v hrvaških ter mednarodnih antologijah in revijah.
Drami Soseščina, postavljena na glavo in Ta postelja je prekratka ali samo fragmenti sta bili objavljeni samostojno. Nina Mitrović je avtorica številnih radijskih dram in radijskih dokumentarcev, ki so jih premierno predvajali na Hrvaškem radiu, predstavljeni in nagrajeni pa so bili na mednarodnih festivalih v Berlinu, Milanu in Zagrebu. V književnih revijah je objavila več kratkih zgodb.

Praizvedbe

 • 2013 Srečanje, režija: Primož Bebler, SNG Nova Gorica, Slovenija
 • 2011 Odličen kraj za nesrečo (adaptacija istoimenskega romana Damira Karakaša), režija: Dalibor Matanić, HNK Ivana pl. Zajca, Reka, Hrvaška
 • 2010 Good Guy (Dober tip, del omnibusa Donaudrama), režija: Anna Gruskova, Wiener Worstaetten, Dunaj, Avstrija; Studio 12, Bratislava, Slovaška
 • 2010 Fools Come Back (Budale se vračajo, del omnibusa Emigrantski hotel), režija: David Kozma in Martina Marti, European Theatre Collective, Helsinki, Finska
 • 2010 Družina v prahu, režija: Samo M. Strelec, Novi Zato, Ptuj, Slovenija; HNK Varaždin, Varaždin, Hrvaška
 • 2009 Javier (del omnibusa Zagrebški pentagram), režija: Paolo Magelli, ZKM, Zagreb, Hrvaška
 • 2008 Jebemti, koliko nas je!, režija: Franka Perković, GK Kerempuh, Zagreb, Hrvaška
 • 2007 Velika, velika dežela Oz (po motivih L. F. Bauma), režija: Zlatko Sviben, Osješko poletje kulture/Otroško gledališče Branka Mihaljevića, Osijek, Hrvaška
 • 2006 Kolbaba in Brzojavko (po motivih zgodbe Poštna pravljica Karla Čapka), režija: Robert Waltl, Osješko poletje kulture/Otroško gledališče Branka Mihaljevića, Osijek, Hrvaška; Gledališče Virovitica, Virovitica, Hrvaška
 • 2006 Ta postelja je prekratka ali samo fragmenti, režija: Dario Harjaček, HNK Ivana pl. Zajca, Reka, Hrvaška
 • 2004 Ko se mi, mrtvi, pokoljemo, režija: Saša Anočić, GK Kerempuh, Zagreb, Hrvaška
 • 2003 Soseščina, postavljena na glavo, režija: Saša Anočić, HNK Ivana pl. Zajca, Reka, Hrvaška

Nagrade in priznanja:

 • 2013: drama Srečanje je bila izbrana za eno od šestih najboljših dramskih besedil na festivalu nove dramske pisave LabFest v Londonu
 • 2009: nagrada Marin Držić (Ministarstvo za kulturo Republiko Hrvaške) za dramo Srečanje
 • 2007: nagrada marul (Marulićevi dnevi) za dramo Ta postelja je prekratka ali samo fragmenti
 • 2005: posebno priznanje žirije v kategoriji dokumentarne radijske drame na festivalu Prix Italia za radijski dokumentarac Kdor ne umre, ni človek
 • 2005: drama Ta postelja je prekratka ali samo fragmenti se je v okviru programa Nove evropske dramaturgije Stuckemarkt na festivalu Theater Treffen (Berlinfestpiele) v Berlinu uvrstila med sedem najboljših dramskih besedil
 • 2005: nagrada zlati smeh (Dnevi satire) za dramo Ko se mi, mrtvi, pokoljemo
 • 2003: nagrada zlati smeh (Dnevi satire) za dramo Soseščina, postavljena na glavo

TSD

Povezani dogodki