STA, 12. 5. 2022

Pulitzer za dramo igri Fat Ham Jamesa Ijamesa

Gledališka igra Fat Ham ameriškega dramaturga Jamesa Ijamesa je letošnja dobitnica Pulitzerjeve nagrade za dramo. Nagrado v čast izjemne ameriške predstave, uprizorjene v zadnjem letu, je nedavno objavila ameriška univerza Columbia. Pulitzerjeve nagrade, ki slavijo odličnost v novinarstvu in umetnosti, v ZDA podeljujejo od leta 1917.

Foto: Pixabay

Fat Ham, ki je imel svojo svetovno premiero kot pretočna produkcija v gledališču Wilma v Filadelfiji v ZDA, je sodobna priredba Shakespearovega Hamleta, kjer je glavna protagonistka kvir temnopolta študentka po imenu Juicy.

"Zelo sem navdušen in počaščen, da sem bil izbran za letošnjo Pulitzerjevo nagrado v kategoriji drame," je ameriškim medijem povedal 41-letni Ijames "Ponižen sem v družbi številnih pisateljev, ki sem jih preučeval in občudoval. Ta predstava je ljubezensko pismo, od koder prihajam, in ljudem, ki so me vzgajali in me še vedno ljubijo in podpirajo, je dodal. "

Skrbnica Pulitzerjeve nagrade Marjorie Miller je gledališko igro opisala kot "smešno, pretresljivo igro, ki Hamleta spretno prenese na družinski piknik na ameriškem Jugu, da bi se spopadel z vprašanji identitete, sorodstva, odgovornosti in poštenja".

Fat Ham v režiji Saheema Alija in z ameriškim igralcem Marcelom Spearsom v glavni vlogi je od danes na ogled v newyorškemu The Public Theatre v sodelovanju z National Black Theatre, prav tako iz New Yorka.

Pulitzerjeva nagrada