STA, 31. 10. 2012

V KUD France Prešeren premiera predstave skupine brezdomcev OdPisani

Gledališka skupina brezdomcev OdPisani je včeraj, 30. oktobra 2012 v KUD France Prešeren premierno izvedla predstavo Čakalnica. Predstava s sedmimi nastopajočimi je tematizirala problematiko posameznikov, ki od drugih pričakujejo, da bodo rešili njihove težave. Predstavi je sledila stand up komedija Marka Nakriča, Simona Zajca in Nine Konvalinka.


Gledališka skupina OdPisani je neodvisna skupina, ki deluje od leta 2008 v sklopu programa društva Kraljev ulice Univerza pod zvezdami. Sestavljajo jo študenti in posamezniki z izkušnjo brezdomstva. Pod idejno zasnovo za tokratno predstavo se podpisuje 12 članov skupine, od katerih jih je v predstavi nastopilo sedem. Scenarij za predstavo so ustvarili sami prek improvizacijskih točk, je pojasnila koordinatorica projekta Barbara Balan.

Čakalnice so mnogokrat mesta srečevanja različnih ljudi, njihovih zgodb in svetov. Člani gledališke skupine so si na vajah zastavljali vprašanja: o čem se ljudje v njih pogovarjajo, kakšni so, kakšno je vzdušje v prostoru. Pri predstavi so izhajali iz svojih življenjskih izkušenj in kritičnega razmisleka. Pri delu so se izkustveno poglabljali v zgodbe in problematike, ki so se odpirale, ter raziskovali njihove različne zorne kote.

Idejna zasnova za predstavo je bilo spoznanje, da precej ljudi pričakuje, da bo njihove osebne težave "rešil nekdo drug" - država, zdravniki, starši, prijatelji, šolstvo, socialne ustanove. Ob tem se avtorji predstave sprašujejo, "kdo je ta drug in na kaj čakamo?". Poleg takšnih razmislekov se je pri ustvarjanju predstave postavljalo tudi vprašanje o boleznih in kako so odvisne od perspektive posameznika, so o predstavi zapisali njeni avtorji.

Namen projekta je poglobiti sobivanje študentov in posameznikov z izkušnjo brezdomstva preko gledališkega ustvarjanja. Skupina pri delu uporablja več gledaliških tehnik, od Boalovega gledališče zatiranih in fizičnega gledališča do improvizacije.

Projekt je nastal v sodelovanju med društvom Kralji ulice, Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in KUD France Prešeren.