STA, 15. 6. 2012

Ptujsko gledališče za naslednjo sezono načrtuje šest premier

Mestno gledališče Ptuj za naslednjo sezono načrtuje šest premiernih uprizoritev, v katerih si bodo znova sposodili igralce iz drugih slovenskih gledaliških hiš. Kot je na včerajšnji predstavitvi sezone dejal direktor gledališča Peter Srpčič, so rdeča nit sezone "začetki in konci", pojma, ki označujeta nekaj, kar je edino skupno vsemu, kar obstaja.
:
:

foto Gregor Mlakar/STA

"Tako so zgodbe, ki jih bomo ob pomoči izjemnih umetnikov delili z občinstvom, v bistvu sirote, dokler jih njihova pozornost ne posvoji in jim nameni tisti prostor v njihovih dušah, kjer lahko postanejo tudi njihove zgodbe in se dotaknejo njihovih src. In prav temu so te zgodbe namenjene, saj jih ustvarjamo za gledalce, brez katerih gledališče nima svojega smisla," je dejal Srpčič.

Spomnil je, da se bo skozi pot v novo sezono zaključil tudi projekt Evropske prestolnice kulture in prav zanimivo bo videti, koliko evropskega duha in kulture bo ostalo med nami, ko se bo enkrat spustil zastor nad to prireditvijo. Srpčič kljub zelo nizkim sredstvom, s katerimi v gledališču razpolagajo, obljublja, da se pri njih mnogo ne bo spremenilo.

Sezono bodo v ptujskem teatru začeli oktobra s premierno uprizoritvijo Rdeče kapice, ki bo nastala v koprodukciji z Gledališčem labirint in Društvom lutkovnih ustvarjalcev. Še isti mesec bo na sporedu predstava Mohammed o arabskih beguncih, ki jo bo za ptujski oder priredil kar Srpčič sam. Novembra bodo z njo gostovali tudi v Jordaniji.

Za monodramo Začetki sveta, ki bo premiero doživela marca prihodnje leto in bo eden od vrhuncev sezone, sta iz svetih spisov motive izbrala režiser Jernej Lorenci in igralec Igor Samobor, aprila pa bo na sporedu premiera črne komedije Geralda Sibleyrasa Stare Sablje, ki bo nastala v režiji Dušana Mlakarja ter z zvezdniško zasedbo, v kateri bodo Radko Polič Rac, Vlado Novak in Ivo Barišič.

Junija bodo na Ptuju premierno uprizorili komedijo Paula Vogla Najstarejša obrt, ki jo bo prav tako režiral prvi mož ptujske gledališke hiše, sezona pa se bo septembra zaključila s še eno otroško predstavo Roalda Dahla Gregorjevo čudežno zdravilo v režiji Ivane Djilas.

Kot je še povedal Srpčič, bodo skušali še katero od omenjenih predstav pripraviti v koprodukciji z drugimi hišami, a se o tem še niso dokončno dogovorili, saj gledališča še zdaj čakajo na odločbe o financiranju v tem letu, kaj šele, da bi vedeli, kaj jih čaka v naslednjem letu. Program so tako za zdaj zastavili z upanjem in zaupanjem v lastne sposobnosti, čeprav direktor meni, da nobena od načrtovanih predstav ne bo odpadla.

Letni proračun gledališče znaša nekaj manj kot 200.000 evrov, kar je veliko manj kot v večini ostalih gledaliških hiš, precej manj imajo tudi zaposlenih. Kljub temu so v iztekajoči sezoni pripravili sedem premier, zadnja med njimi - V samoti bombaževih polj - bo na vrsti prihodnji teden, pripravili 291 različnih prireditev, ob tem pa so s 15 predstavami opravili 113 gostovanj. Njihove predstave si je ogledalo skoraj 47.000 ljudi.