STA, 10. 1. 2018

Ptujsko gledališče s premiero iCankarja

V ptujskem mestnem gledališču danes pripravljajo peto premiero v tej sezoni. Tokrat bo prvič na tamkajšnjem odru zaživela mladinska detektivka iCankar, ki je nastala v režiji Maruše Kink in v koprodukciji z Zavodom Margareta Schwarzwald in Cankarjevim domom. Na odru se bodo predstavili Jure Kopušar, Domen Valič in Nataša Keser.
:
:

Foto: Arhiv MGP

Po uspešni koprodukcijski predstavi Veliki pok, ki je doživela že več deset ponovitev, se režiserka Maša Kink z ekipo vrača na oder ptujskega teatra, kjer bo s soustvarjalci oživila lik in delo enega največjih mojstrov slovenske besede in prvega slovenskega poklicnega pisatelja - Ivana Cankarja. Ob 100-letnici njegove smrti bodo v predstavi za mlade pokazali njegovo kontroverzno osebnost in zakaj se mu pripisuje sloves najboljšega.

Kot ugotavljajo ustvarjalci predstave, mladi po Cankarju dostikrat neradi sežejo, saj ima pridih šole, s tem pa predznak dolgočasnosti. Tudi sicer je njegov jezik bogat s simboli in besedami, za katere si mora človek vzeti čas. V času, ko je termin zvezda zlorabljen do obisti, bomo mladim pokazali, kaj to resnično pomeni - Ivan Cankar je bil to že pred sto leti.

Gre za napeto zgodbo, sestavljeno iz resničnih dogodkov njegovega življenja in dogodkov, ki jih je spletla njegova domišljija. V predstavi bodo gledalci bližje spoznali pisatelja in prelomne dogodke iz njegovega življenja, torej Cankarja, ki bi z lahkoto bil s svojimi idejami tudi tukaj in zdaj. Ti dogodki se bodo prepletali z nekaterimi njegovimi literarnimi zgodbami, ki bodo sestavljale celoto.

"Začela sem s tem, da bi našla nek njegov tekst, ki bi se mi zdel zanimiv za to ciljno publiko. Pri tem se se zelo trudila, saj so teme vse zelo zanimive. Cankar fantastično piše, vendar pa ima zelo težek jezik. Zato sem se odločila za avtorski projekt in sem ekipi predstavila kopico materiala, iz katerega smo skupaj izbrali tisto, kar je najbolje zvenelo, in to povezali v neko novo zgodbo," je na včerajšnji novinarski konferenci dejala Maruša Kink in dodala, da je precej besedila zato nastalo skozi improvizacijo, nekaj pa so si ga sposodili pri Cankarju in ga nekoliko posodobili.

Enega od trojice igralcev Jureta Kopušarja bo zaradi zasedenosti v novogoriškem gledališču občasno zamenjal Vid Klemenc, oba pa sta zadovoljna drug z drugim, saj bosta, kot sta dejala, vsaj enkrat uspela videti svojo predstavo. Kot je dejal Klemenc, ne bosta zgolj kopirala drug drugega, sicer pa je obema zelo ljubo igrati za mladino, saj ta še vedno najbolj verjame v magijo teatra in je tudi sicer najbolj iskrena.

Povezani dogodki