STA, 15. 9. 2022

Projekt Ars in Drama bo uvedel Tadej Tomšič

V sodelovanju SNG Drama Ljubljana in tretjega programa Radia Slovenija – programa Ars je nastal nov glasbeno-gledališki projekt Ars in Drama, ki bo ponudil večere vrhunskega jazza, šansonov in glasbe, tako ali drugače povezane z gledališčem. Na prvem koncertu 9. oktobra bo nastopil eden vodilnih slovenskih jazzistov, saksofonist Tadej Tomšič.
:
:

Foto: Hugo Šekoranja / Arhiv SNG Drama Ljubljana

Ravnateljica SNG Drama Ljubljana Vesna Jurca Tadel je na današnji novinarski konferenci izrazila veselje, da sezono odpirajo tudi z novim projektom, ki so ga zasnovali v sodelovanju s programom Ars. Spomnila je, so na Velikem odru že bili koncerti, ki pa so jih, kot je povedala, hoteli osmislili na nov način, tako da se povežejo z enako pomembno nacionalno hišo, ki pa se z glasbo ukvarja z drugega vidika. V sklopu projekta se bodo v sezoni zvrstili štirje koncerti - dva v jesenskem in dva v spomladanskem terminu.

Odgovorna urednica programa Ars Ingrid Kovač Brus je povedala, da so tekom dogovarjanja za sodelovanje ugotovili, da med Dramo in programom Ars obstajajo naravne povezave, da nagovarjajo podobno občinstvo. Izrazila je željo, da bi veselje, s katerim ustvarjajo ta projekt, prešlo tudi na občinstvo v Drami in na poslušalce programa Ars. Na programu Ars sicer večinoma predvajajo klasično glasbo, predvajajo pa tudi jazz in nekatere druge zvrsti, s katerimi bodo skupaj nagovarjali gledalce in poslušalce.

Glasbeni urednik na programu Ars Hugo Šekoranja je spomnil, da ima Radio Slovenija več kot pol stoletja dolgo tradicijo organiziranja koncertov ter da so ponosni, da so sodelovali pri razvoji različnih glasbenih zvrsti, naj si bo to resna ali zabavna glasba, opera ali šanson. V pol stoletja se je v Sloveniji marsikaj lepega zgodilo in pomembno je, da je to zabeleženo v njihovih arhivih, je dodal. Kot je še povedal, to ne bo njihovo prvo sodelovanje z ljubljansko Dramo, saj so izvedli več projektov, tudi bolj zahtevne, kot je tudi projekt Ars Drama.

Tomšič bo na odru ljubljanske Drame nastopil z vrhunsko zasedbo Institution. Na koncertu z naslovom Orion bodo predstavili najnovejši projekt Flying Start, ki bo prav ob tem koncertu izšel tudi na zgoščenki, in projekt Orion saksofon. Iz slednjega bodo nepozabne skladbe iz zlatega obdobja slovenske popevke zapeli Alenka Godec, Nuška Drašček in Janez Bončina - Benč.

Zasedbo Tadej Tomšič Institution sestavljajo bobnar Žiga Kožar, Gregor Ftičar na klaviaturah in basist Erik Čebokli. Pridružila se jim bo še tolkalka Petra Vidmar. Kot je povedal Tomšič, je bil vedno pristaš ne preveč ad hoc sestavov. Ko napiše glasbo, je vesel, če jo zaigra ekipa, za katero jo je napisal. Koncerta se zelo veseli.

O projektu Orion saksofon je povedal, da se je začel s skladbo Orion, nato so sledile še druge. Denimo Poletne noči, kot je pojasnil, ni želel "razmontirati" drugače, kot da je vokal identičen originalu, "kar mi zadaj igramo, pa so majhne spremembice".

O projektu Flying Start pa je Šekoranja povedal, da se povezuje s Tomšičevo ljubeznijo do legendarnih dirkačev Formule 1. Tomšič je dodal, da prinaša nekaj programskih skladb ter da gre za instrumentalen projekt, ki ga je napisal za to zasedbo. Dodal je, da predstavlja precejšen izziv za vse izvajalce, tudi zanj samega.

Drugi jesenski koncert bo 20. novembra pod naslovom Cvetje v jeseni – glasbeni poklon Urbanu Kodru.

SNG Drama Ljubljana, Ars, Radio Slovenija