STA, 6. 3. 2018

Na majskem reškem gledališkem festivalu tudi slovenski izvajalci

Na 25. mednarodnem festivalu malih scen, ki bo potekal med 4. in 11. majem na Reki, bo osem predstav, med njimi tudi Lepi dnevi v Aranjuezu v izvedbi Stalnega slovenskega gledališča v Trstu. Slovenska režiserka Mateja Koležnik prihaja z dunajskim gledališčem Theater in der Jozefstadt z Ibsenovo dramo Divja račka, so potrdili v ponedeljek na Reki.
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia

Na letošnjem festivalu bodo gostili gledališča iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Rusije in Srbije.

Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina bo festival 4. maja odprla predstava Kaj je resnica Jugoslovanskega dramskega gledališča iz Beograda. Režijo ene izmed najbolj znanih dram velikega italijanskega pisatelja in Nobelovega nagrajenca Luigija Pirandella podpisuje Jagoš Marković.

Iz Beograda prihaja tudi Atelje 212 s predstavo Moja ti avtorice Olge Dimitrijević. Gre za koprodukcijsko predstavo z novosadskim gledališčem Sterijino pozorje v režiji Aleksandre Milavić Davies. Beograjsko gledališče Beo art 2015 bo nastopilo s predstavo Miroslava Krleže V agoniji, ki jo je režirala Ana Đorđević.

Stalno slovensko gledališče iz Trsta bo na odru 5. maja, ko bo odigralo predstavo koroškega avtorja Petra Handkeja Lepi dnevi v Aranjuezu in v režiji Igorja Pisona. Predstava dunajskega gledališča, ki jo je režirala Mateja Koležnik, je na sporedu 9. maja.

Na sporedu je tudi predstava Johna Murella Krik Langouste v režiji Mihaila Citrinjaka in izvedbi Teatra Vahtangov iz Moskve.

Med nastopajočimi je še Hrvaško narodno gledališče (HNK) iz Zagreba z gledališko različico filmske uspešnice Kdor poje, zlo ne misli. Predstava je nastala po predlogi Vjekoslava Majerja iz leta 1942 Dnevnik malega Perice in filmskega scenarija Kreša Golika. Gledališko adaptacijo podpisuje Rene Medvešek.

Festival se bo sklenil 11. maja s predstavo Cigan, a najlepši, ki jo je po romanu Kristijana Novaka v HNK Ivana pl. Zajca na Reki režiral Ivica Buljan.

Predstave bodo potekale v reškem HNK, v hrvaškem kulturnem domu na Sušaku ter v dvorani Filodrammatice.

Male scene, Reka, SSG Trst