STA, 18. 11. 2022

Tokratni koncert projekta Ars in Drama obarvan s šansoni Urbana Kodra

V ljubljanski Drami bo v nedeljo v sklopu glasbeno-gledališkega projekta Ars in Drama drugi jesenski koncert, ki so ga naslovili Cvetje v jeseni - glasbeni poklon Urbanu Kodru. Kot je dejal programski vodja projekta Hugo Šekoranja, bo to prvi pregledni koncert Kodra, ki slovi po obsežnem opusu šansonov, pisal pa je tudi gledališko glasbo.
:
:

Foto: Tihomir Pinter

Zaradi omenjenega je bila izbira za koncert projekta Ars in Drama, ki ponuja večere vrhunskega jazza, šansonov in glasbe, tako ali drugače povezane z gledališčem, logična, je poudaril Šekoranja, sicer tudi urednik za jazz Programa Ars Radia Slovenija.

Kodrov opus šansonov je predstavljal velik zalogaj za umetniškega vodjo, maestra in strokovnjaka za gledališko glasbo Žareta Prinčiča, ki je moral za koncert izbrati najbolj prvovrstne tako na ravni besedila kot glasbe, je pojasnil Šekoranja.

Za izvedbo koncerta so po besedah vodje projekta izbrali igralce ljubljanske Drame, ki so obenem dejavni tudi na glasbenem področju oziroma odlično pojejo. Ker so si želeli generacijsko različne ustvarjalce, so k sodelovanju povabili tako prvakinjo ljubljanske Drame Silvo Čušin kot mlajše igralce, kot sta Saša Tabaković in Jurij Zrnec. V zasedbi je še pevka Nuška Drašček.

Izbrani interpreti šansona in gledališke glasbe bodo tako izvedli koncert Kodrovih šansonov, nastalih po besedilih pesnikov Janeza Menarta, Ervina Fritza, Milana Jesiha, Frana Milčinskega Ježka, Andreja Rozmana Roze, Jure Soyferja in Bertolta Brechta. V spremljevalnem ansamblu bodo zaigrali Nejc Škofic (klaviature), Primož Fleischman (saksofoni), Vid Žgajner (pozavna), Jošt Drašler (kontrabas) in Aleš Rendla (bobni).

Urban Koder sodi med velikane slovenske glasbe. Kariero je začel kot trobentač, najprej v Plesnem orkestru radia Ljubljana, potem pa kot ustanovitelj in član Ljubljanskega jazz ansambla. Njegovi trobenti se da še vedno vsak večer prisluhniti v avizu oddaje Lahko noč otroci na Prvem programu Radia Slovenija.

Koder, med drugim avtor glasbe za slovenski celovečerni film Cvetje v jeseni, je skladal za film in gledališče ter pisal tako klasično kot jazzovsko glasbo. Izjemno uspešen je bil tudi na področju šansona. Na besedila vodilnih slovenskih pesnikov je napisal celo vrsto nepozabnih šansonov, kot so Song o sreči, Darwin nima prav, Majska, Moj narobe svet in Na sprehod.

Sezono 2022/23 projekta Ars in Drama sestavljajo štirje glasbeni večeri. Sezono je 9. oktobra odprl koncert Orion, ki so ga posvetili preminulemu skladatelju in pianistu Juretu Robežniku, nastopil pa je eden vodilnih slovenskih jazzistov, saksofonist Tadej Tomšič. Tretji in četrti koncert pa bosta Program Ars in SNG Drama Ljubljana na Velikem odru predstavila v začetku leta 2023.

Ars in Drama, Urban Koder, SNG Drama Ljubljana, Radio Slovenija, Ars