STA, 7. 11. 2022

Produkcija ljubiteljskih gledališč med epidemijo močno upadla

Letošnji, 35. Čufarjevi dnevi kažejo na velik upad produkcije ljubiteljskih gledališč med epidemijo. Na festival, ki ga vsako leto pripravi Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, se je prijavilo le devet predstav. Vendar so te zelo kakovostne, je na novinarski konferenci teden dni pred začetkom festivala povedala selektorica Ana Ruter.
:
:

Foto: Pixabay

"Covid kriza je udarila po kulturi in to močno. Pa vendar, ko sem si ogledala prijavljene prestave, lahko popolnoma mirno rečem, da me za ljubiteljsko gledališče ne skrbi. Res da letošnja sezona ni impresivna po številu predstav, je pa gotovo močna po kvaliteti," je poudarila selektorica 35. Čufarjevih dni, dramska igralka in animatorka Ana Ruter.

Skupine, ki bodo po njenem izboru nastopile na festivalu, kažejo do svojega dela resen, premišljen in ambiciozen pristop ter ne podcenjujejo gledališkega občinstva. "Njihove predstave so izvirne in kreativne in nobena izmed njih ni nastala le zato, 'da bomo nekaj naredili med tem dvoletnim kulturnim mrkom', ampak imajo močno in jasno sporočilnost, so aktualne in kritične," je poudarila.

Veseli jo predvsem smer, v katero gre razvoj in dojemanje komedije, ki je najpogostejša zvrst ljubiteljskega gledališča. "Izbrane predstave ne želijo le zabavati, niso plehke, lahkotne in nezahtevne, ampak so polne kvalitetnega in žlahtnega humorja, ki na prefinjen in zabaven način gledalcu prenese neko globlje sporočilo," je izpostavila selektorica in dodala, da so letošnje predstave dokaz, da je mogoče s kakovostno komedijo gledalce subtilno zapeljati v samorefleksijo ter razmislek in to je tisto, kar danes potrebujemo.

Na festivalu ljubiteljskih gledališč iz Slovenije in zamejstva se bo tudi tokrat zvrstilo šest predstav. Festival bo 14. novembra odprla komedija Mihe Mazzinija Za vse sem sama, ki jo je uprizorila domača gledališka skupina Gledališča Toneta Čufarja Jesenice. Teater 77 Kulturnega društva Janez Jalen Notranje Gorice se bo predstavil s komedijo Michaela Hollingerja Svetniki, Gledališko združenje Koroški deželni teater pa bo nastopilo s socialno komedijo Miloša Radovića Kanarčkova župca.

V drugi polovici prihodnjega tedna se bo z dramo s komičnimi elementi Selme Parisi Da ne boš sama predstavila gledališka skupina KUD Jazbec in partnerji iz Kočevja. Šentjakobsko gledališče Ljubljana bo nastopilo s komedijo Ivana Cankarja Za narodov blagor. Festival pa bo 19. novembra zaključilo goriško Prosvetno društvo Štandrež s komedijo Carla Goldonija Pamela.

Ob začetku festivala, na obletnico rojstva pisatelja Toneta Čufarja (1905-1942), bodo v avli jeseniškega gledališča odprli tudi razstavo Kulturi podarjena, nobena ura ni izgubljena. Na njej bo predstavljen del novonastalega Almanaha o ljubiteljski kulturi med Ratečami in Rodinami, za katerega je poskrbela Zveza kulturnih društev Jesenice.

Festival se bodo tudi tokrat zaključil s podelitvijo Čufarjeve nagrade in plaket. Ne bo pa tokrat na festivalu izpeljane relativno nove festivalske kategorije Nova gaz, saj sta se prijavili le dve mladinski predstavi.

"Žal korona očitno še vedno maha s svojim repom in bo verjetno še kakšno leto ali dve, potem pa sem prepričana, da si bomo opomogli," je upad produkcije ljubiteljskih gledališč komentirala direktorica Gledališča Toneta Čufarja Jesenice Branka Smole, ki je spomnila, da so pred epidemijo letno imeli tudi po 30 ali več prijav za festivalski izbor. Leta 2019 je bilo v konkurenci 27 odraslih predstav, leta 2020 jih je bilo 22, lani 13, letos pa le še devet.

Tudi letošnja selektorica festivala je prepričana, da se bo odrasla produkcija počasi ponovno okrepila, bolj pa jo skrbi produkcija srednješolskih in študentskih predstav. Meni, da bo mladinska produkcija potrebovala večjo spodbudo, saj so si mladi v času, ko ljubiteljsko gledališko ustvarjanje skoraj ni bilo mogoče, našli druge dejavnosti.

ljubiteljska gledališča, Ana Ruter, Čufarjevi dnevi, Gledališče Toneta Čufarja