STA, 10. 4. 2015

Prihodnji teden bo CD zavzel festival dijakov Transgeneracije

S predstavo Matica se bo v ponedeljek, 13. aprila, v Cankarjevem domu začel večdnevni festival sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije 2015. Kot so na novinarski konferenci povedali selektorji z več umetniških področij, so letos v izbor prejeli manj del kot običajno, a so ta bolj kakovostna.
:
:

Cankarjev dom / Foto: Nebojša Tejić STA

Na festivalu, ki bo potekal ves teden, se bodo z gledališkimi in plesnimi predstavami ter likovnimi, fotografskimi in video deli predstavili dijaki iz vse Slovenije. Najboljšim bodo na slovesnosti, ki bo šele 17. maja v Cankarjevem domu, tradicionalno podelili nagrade, je povedala vodja kulturnovzgojnih in humanističnih programov Barbara Rogelj.

Lani je festivalu na področju gledališča zmagala plesno-gledališka predstava Dijaškega doma Ivana Cankarja Krasni novi svet. Predstava, nastala v režiji Rada Jaušovca in v koprodukciji s KUD Pozitiv ter pod mentorstvom Draga Pintariča, je tako za nagrado dobila možnost produkcije v Cankarjevem domu, ki bo letos odprla festival.

Predstavi Matica, ki je letos nastala pod mentorstvom Boruta Bučinela, Mihe Mavra in Jaušovca, bo sledila predstava po besedilu Draga Jančarja Veliki briljantni valček v izvedbi dijakov Gimnazije Nova Gorica pod mentorstvom Nataše Konc Lorenzutti.

Pred obema predstavama bodo odprli razstavo likovnih, fotografskih in videodel. Kot je dejal selektor za likovni, fotografski in video program Gašper Demšar, bo razstavil vsa žanrsko raznolika dela, ki so prispela na natečaj, teh je okoli 50.

Selektor Matej Bogataj, ki je skupaj s Petro Pogorevc izbiral gledališke predstave, je dejal, da sta ocenjevala predvsem stopnjo angažmaja oziroma izraženo stališče v predstavi. V končni izbor je prišlo devet predstav, od katerih jih bo na ogled osem, med njimi tudi predstava zamejske mladinske skupine Bilka.

Plesne predstave so letos nastale na temo Želim si. Po besedah selektorice, zadolžene za plesni program, Mete Lavrič bodo predstavljene v dveh sklopih. V prvem bodo na ogled sodobne avtorske miniaturke, v drugem pa si bo mogoče ogledati celovečerno plesno predstavo Ko odrastem, bom v izvedbi dijakov Gimnazije Bežigrad.

Že tradicionalno bodo podelili tudi priznanja za najboljši haiku.