ZDUS, 6. 3. 2014

Priznanje RTV Slovenija za ustvarjalce radijske igre

RTV Slovenija je podelila priznanja sodelavcem in ustvarjalcem, ki so zaslužni za najkakovostnejše dosežke v letu 2013. Med nagrajenci so tudi režiser Alen Jelen, glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina in tonski mojster Matjaž Miklič.
:
:

Alen Jelen / Foto: Peter Koštrun

Priznanje za izjemne oz. nadpovprečne delovne dosežke v preteklem letu sta prejela za radijsko igro Ženska bomba po besedilu Ivane Sajko in Saške Rakef v produkciji Uredništva igranega programa Radia Slovenija.

Radijska igra je bila na mednarodnem festivalu Prix Italia 2013 uvrščena med tri najboljše igre v kategoriji priredb. To je tretja uvrstitev slovenske radijske igre med tri najboljše na tem prestižnem festivalu, ki je eden največjih na svetu. Festival Prix Italia vsako leto poteka v Torinu. Gre za pomembno mednarodno priznanje v konkurenci največjih nacionalnih radijskih organizacij. Poleg režiserja Alena Jelena in glasbene oblikovalke Darje Hlavka Godina je priznanje prejel za Žensko bombo tudi tonski mojster Matjaž Miklič.

Žirija na Prix Italia je zapisala: "Pisateljica sede in si zamisli trenutek, preden samomorilka sproži bombo. Ne piše s stališča preživelih po pokolu in uničenju, ki sledi, temveč s stališča samomorilke, njene krhkosti in človečnosti. Žirantom sta bili všeč inteligenca in sočutje, ki prežemata raziskovanje kontroverzne teme, in navdušila sta jih dobra igra in zanesljiva režija".

V radijski igri, ki je bila premierno na programu Radia Slovenija - programu ARS lansko leto, so nastopili Nataša Barbara Gračner, Maja Končar, Igor Samobor, Predrag Lalić, Jernej Gašperin, Vid Klemenc, Žiga Udir, Robert Korošec, Klemen Janežič, Tina Potočnik, Tina Gunzek, Saša Pavlin Stošić in Maruša Majer.

Alen Jelen, Priznanje RTV SLO