ZDUS, 24. 3. 2021

Mednarodna poslanica ob svetovnem dnevu gledališča 2021

Združenje dramskih umetnikov Slovenije objavlja mednarodno poslanico ob svetovnem dnevu gledališča, ki jo je napisala gledališka, filmska in televizijska igralka Helen Mirren.
:
:

Foto: Arhiv ZDUS

To so za uprizoritvene umetnosti res težki časi in številni umetniki, tehniki in gledališki mojstri le s težavo ostajajo v poklicu, ki je že tako poln negotovosti.

Morda pa so prav zaradi te vedno navzoče negotovosti sposobnejši to pandemijo preživeti s humorjem in pogumom.

Njihova domišljija se je v teh novih okoliščinah že prelila v inovativne, zabavne in ganljive načine komunikacije, seveda v veliki meri po zaslugi spleta.

Ljudje drug drugemu pripovedujejo zgodbe, vse odkar so na planetu. In lepa gledališka kultura bo živela, dokler bomo tu ostali.

Potreba po ustvarjanju, ki žene pisce, oblikovalce, plesalce, pevce, igralce, glasbenike, režiserje, ne bo nikoli zamrla in bo prav kmalu spet vzcvetela, polna nove energije in novega razumevanja sveta, ki si ga delimo.

Komaj čakam!

(Prevod: Barbara Skubic)

 

***

Helen Mirren je ena od najbolj znanih in spoštovanih igralk z mednarodno odrsko, filmsko in televizijsko kariero in je za svoje močne in raznolike stvaritve prejela številne nagrade, med njimi leta 2007 oskarja za vlogo v filmu Kraljica

Helen Mirren je svojo kariero začela v vlogi Kleopatre v National Youth Theatre. Nato je nastopala v Manchestru in se pozneje pridružila Royal Shakespeare Company. Po štirih pomembnih letih v tem ansamblu je Helen naredila popoln preobrat in postala članica gledališke skupine znanega režiserja Petra Brooka Centre de Recherche Théâtral, s katero se je podala na turneje po Afriki in Ameriki.

Odtlej je v gledališču sodelovala v številnih predstavah na West Endu, na festivalu Fringe, v Royal Shakespeare Theatre, v National Theatre in na Broadwayu v ZDA, kjer je nastopila tudi v predstavah Mesec dni na kmetih, za katero je prejela nominacijo za nagrado tony, in Smrtni ples, v kateri je zaigrala ob Ianu McKellenu.

Med naslednjimi uprizoritvami naj omenimo predstave Orfej se spušča v gledališču Donmar Warehouse in Elektra v črnini v National Theatre, za katero je bila nominirana za nagrado olivier za najboljšo igralko.

V National Theatre se je vrnila leta 2009 z naslovno vlogo v Racinovi Fedri, ki jo je režiral Nicholas Hytner. Uprizoritev se je zapisala v zgodovino, saj je bila prva gledališka predstava posneta za NTLive in predvajana v kinematografih po vsem svetu.

V svoji zadnji vlogi na londonskem West Endu je leta 2013 v Avdienci Petra Morgana, ki jo je režiral Sephen Daldry, znova odigrala kraljico Elizabeto II.

Prejela je nagradi olivier in what's on stage za najboljšo igralko. Februarja 2015 se je predstava, še vedno s Helen Mirren v naslovni vlogi, preselila v Gerald Schoenfeld Theatre v New Yorku, kjer je za svojo upodobitev prejela še nagrado tony za najboljšo igralko.

Helen Mirren ne slovi le po svoji odrski karieri, temveč tudi po izjemnih dosežkih na filmskem platnu in televiziji.

Leta 2003 je bila imenovana za damo britanskega imperija.

Podrobnosti o njenem delu na odru, filmu in televiziji, pa tudi o dobrodelnih organizacijah, ki jih podpira, ter o njenem življenju lahko najdete na spletni strani www.helenmirren.com.

Svetovni dan gledališča