STA, 16. 9. 2021

Prireditveni sektor od države terja takojšnjo pomoč

Predstavniki prireditvenega sektorja opozarjajo, da ukrepi, ki naj bi po letu in pol krize zagotavljali izvajanje prireditvene dejavnosti, organizacijo dogodkov pravzaprav onemogočajo. Ker so odloki vlade in spoštovanje ukrepov panogi povzročili veliko gospodarsko škodo, od vlade terjajo takojšno pomoč.
:
:

Foto: Pixabay

Direktor CUK Kino Šiška Simon Kardum je na današnji novinarski konferenci v Kinu Šiška uvodoma opozoril na ranljivost sektorja, ki se ukvarja z organizacijo živih dogodkov. Že poletje ni prineslo rezultatov, ki so jih pričakovali, sedaj je pred njimi ponovno težko obdobje.

Po besedah Mitje Prezlja (Gospodarsko interesno združenje koncertnih organizatorjev Slovenije - GIZ KOS) organizatorji prireditev ugotavljajo, da izvajanje odloka PCT bistveno posega v njihovo poslovanje in povzroča veliko gospodarsko škodo, da jim je že sama objava odloka povzročila znatno materialno škodo ter da odlok posega v njihovo pravico do dela in ogroža socialno varnost zaposlenih in njihovih družinskih članov. Ugotavljajo tudi, da z uveljavitvijo odloka PCT kršijo zakon o javnih zbiranjih, da jim obiskovalci grozijo z odškodninskimi tožbami, ki bi v primeru uspeha lahko ogrozile obstoj organizatorjev ter da javne prireditve pod pogoji odloka PCT niso finančno vzdržne.

Vlado in pristojne organe zato pozivajo, da se PCT pogoj oziroma preverjanje PCT pogoja s strani organizatorjev prireditev in obvezna uporaba maske priznata kot omejevalna okoliščina pri organizaciji prireditev, ki onemogoča normalno delovanje in s tem postaneta osnova za dodelitev državne pomoči in pridobitev sredstev iz poroštvene sheme. Pozivajo tudi, da stroške testiranja krije vlada, tako kot do sedaj – če je cepljenje zastonj, mora biti zastonj tudi testiranje, saj bi drugače to pomenilo diskriminacijo zdravih oseb, ki se iz kakršnegakoli razloga nočejo, ne morejo ali ne smejo cepiti, ter da se prireditveni panogi dodeli državna pomoč, saj zaradi ukrepov ne more normalno delovati.

Peter Keček je spregovoril o projektu Restart Tour, ki je bil zasnovan kot največja pokoronska turneja na Slovenskem. Kot je povedal, je bil projekt dobro premišljen in pripravljen, a z vsakim novim ukrepom, ki ga je vlada sprejela, je upadla prodaja vstopnic, na koncu so ljudje začeli vstopnice vračati, s čimer jim je bila povzročena velika poslovna škoda. Apeliral je na državo, naj tistim, ki beležijo 60 ali 70 odstotkov izpada prometa, urgentno priskoči na pomoč z zagonskim kapitalom v višini desetih odstotkov prometa iz 2019.

Selman Čorović iz Layerjeve hiše v Kranju je opozoril, da je ob hitrem sprejemanju ukrepov in spreminjanju pogojev težko načrtovati dogodke več kot dva meseca vnaprej ter da so prilagoditve potrebne tedensko. Ana Kajzer iz SiTi Teatra BTC je dodala, da imajo organizatorji v trenutno več stroškov, če delajo, kot če ne bi delali.

Nicole Rademacher iz Eventima pa je nanizala nekaj številk. Če so pred letom in pol govorili v imenu 600 organizatorjev dogodkov, se je to število razpolovilo, s tem, da je trenutno aktivnih največ 50 organizatorjev. Če odšteje organizatorje, ki so sofinancirani s strani države ali lokalne skupnosti, ter društva, pa jih lahko našteje na prste ene roke, je dejala.

Dnevno prejmejo več kot 500 zahtevkov kupcev za stornacijo vstopnic in to ne le za odpovedane in prestavljene dogodke, ampak tudi za takšne, ki bodo izvedeni. Predprodaja vstopnic se je zmanjšala za 30 do 80 odstotkov, za december, ki je tradicionalno najboljši mesec, pa imajo trenutno napovedano le eno glasbeno prireditev; za primerjavo, leta 2019 jih je bilo 400.

Korona virus