Studio za raziskavo umetnosti igre, 24. 5. 2011

Principi aikida za performerje, plesalce in igralce

Vljudno vabljeni na delavnico Principi aikida za performerje, plesalce in igralce, ki se bo odvijala v petek, 3., soboto, 4. in nedeljo, 5. junija (10h - 14h) na Kruščah pod vodstvom Žige Tršarja.


Osnovni principi aikida, ki bodo predstavljeni na delavnici, so lahko koristni in aplikativni v udeleženčevi lastni praksi. Organizacijo delavnice je motiviral interes in vprašanja o univerzalnih gibalnih principih in kvalitetah v različnih praksah (uprizoritvenih, borilnih veščinah itd.); ali ti obstajajo, koliko podobnosti in paralel je mogoče najti ne da bi zašli v posploševanje, kako je to lahko koristno.? Po zadnjem dnevu delavnice bo organizirano neformalno druženje in diskusija, kjer bodo udeleženci lahko delili svoje refleksije o tej temi.

Cena delavnice je 40 evrov. Na delavnici je zaradi prostora število omejeno na 10 udeležencev. Če ste zainteresirani, to čim prej sporočite na e mail naslov: katyinpro3@hotmail.com
 
Žiga Tršar, rojen leta 1978 v Ljubljani, se je že od desetega leta uči kitajskega jezika. Na sinologiji je napisal prvo, v celoti v kitajščini napisano diplomo, na temo Koncept sproščenosti v kitajskih borilnih veščinah. Trenutno raziskuje kot mladi raziskovalec antropologije za doktorsko temo Principi ravnotežja in strukture v borilnih veščinah: Taijiquan. Prvič je šel na Kitajsko pri 18 letih, kamor se vsako leto vrača. Vse skupaj je v Aziji preživel že pet let let z namenom učenja jezika in treniranja gongfuja. Aikido trenira 20 let, živel je na Japonskem v Doju in treniral z različnimi mojstri.

***
Studio za raziskavo umetnosti igre je zavod za kulturno dejavnost, ki se ukvarja z umetniško, pedagoško, raziskovalno in rezidenčno dejavnostjo na področju igre.Studio je od leta 1996 realiziral vrsto mednarodnih projektov (gledališke koprodukcije, raziskovalni in izobraževalni programi, umetniške izmenjave in rezidence) ter v Sloveniji gostil vrhunske pedagoge s področja igre in umetnike z vsega sveta.

Osnovno poslanstvo Studia je raziskava kreativnih in terapevtskih potencialov igre. Zato igre ne razume le kot del uprizoritvenih umetnosti in filma, temveč jo prepoznava tudi v središču slehernega umetniškega in neumetniškega ustvarjanja.

Studio trenutno izvaja vse svoje dejavnosti v okviru delovnega centra na Kruščah, zaselku v bližini Cerknice.

Krušče so v štirih letih od začetka obnove gostile mednarodno uveljavljene umetnike iz več kot dvajsetih držav s področja uprizoritvenih umetnosti, filma, glasbe, likovne umetnosti in književnosti, posebno mesto pa zavzema tudi raziskovalno-izobraževalna dejavnost na področju psihodrame.

Krušče sledijo svojstvenemu načinu organizacije, finansiranja, distribucije ter izmenjave ustvarjalnosti in umetnosti v sodobnem času, zaradi česar postajajo pomemben in prepoznan prostor umetniške raziskave in refleksije tako v Sloveniji kot v širšem mednarodnem prostoru.
Studio za raziskavo umetnosti igre, 23. 7. 2018
Mali festival psihodrame na Kruščah
Studio za raziskavo umetnosti igre, 24. 10. 2013
Psihodramska skupina
Studio za raziskavo umetnosti igre, 27. 8. 2010
Kreativni potenciali psihodrame