Principi aikida za performerje, plesalce in igralce

Avtor: Studio za raziskavo umetnosti igre

Vljudno vabljeni na delavnico Principi aikida za performerje, plesalce in igralce, ki se bo odvijala v petek, 3., soboto, 4. in nedeljo, 5. junija (10h - 14h) na Kruščah pod vodstvom Žige Tršarja.Osnovni principi aikida, ki bodo predstavljeni na delavnici, so lahko koristni in aplikativni v udeleženčevi lastni praksi. Organizacijo delavnice je motiviral interes in vprašanja o univerzalnih gibalnih principih in kvalitetah v različnih praksah (uprizoritvenih, borilnih veščinah itd.); ali ti obstajajo, koliko podobnosti in paralel je mogoče najti ne da bi zašli v posploševanje, kako je to lahko koristno.? Po zadnjem dnevu delavnice bo organizirano neformalno druženje in diskusija, kjer bodo udeleženci lahko delili svoje refleksije o tej temi.

Cena delavnice je 40 evrov. Na delavnici je zaradi prostora število omejeno na 10 udeležencev. Če ste zainteresirani, to čim prej sporočite na e mail naslov: katyinpro3@hotmail.com
 
Žiga Tršar, rojen leta 1978 v Ljubljani, se je že od desetega leta uči kitajskega jezika. Na sinologiji je napisal prvo, v celoti v kitajščini napisano diplomo, na temo Koncept sproščenosti v kitajskih borilnih veščinah. Trenutno raziskuje kot mladi raziskovalec antropologije za doktorsko temo Principi ravnotežja in strukture v borilnih veščinah: Taijiquan. Prvič je šel na Kitajsko pri 18 letih, kamor se vsako leto vrača. Vse skupaj je v Aziji preživel že pet let let z namenom učenja jezika in treniranja gongfuja. Aikido trenira 20 let, živel je na Japonskem v Doju in treniral z različnimi mojstri.

***
Studio za raziskavo umetnosti igre je zavod za kulturno dejavnost, ki se ukvarja z umetniško, pedagoško, raziskovalno in rezidenčno dejavnostjo na področju igre.Studio je od leta 1996 realiziral vrsto mednarodnih projektov (gledališke koprodukcije, raziskovalni in izobraževalni programi, umetniške izmenjave in rezidence) ter v Sloveniji gostil vrhunske pedagoge s področja igre in umetnike z vsega sveta.

Osnovno poslanstvo Studia je raziskava kreativnih in terapevtskih potencialov igre. Zato igre ne razume le kot del uprizoritvenih umetnosti in filma, temveč jo prepoznava tudi v središču slehernega umetniškega in neumetniškega ustvarjanja.

Studio trenutno izvaja vse svoje dejavnosti v okviru delovnega centra na Kruščah, zaselku v bližini Cerknice.

Krušče so v štirih letih od začetka obnove gostile mednarodno uveljavljene umetnike iz več kot dvajsetih držav s področja uprizoritvenih umetnosti, filma, glasbe, likovne umetnosti in književnosti, posebno mesto pa zavzema tudi raziskovalno-izobraževalna dejavnost na področju psihodrame.

Krušče sledijo svojstvenemu načinu organizacije, finansiranja, distribucije ter izmenjave ustvarjalnosti in umetnosti v sodobnem času, zaradi česar postajajo pomemben in prepoznan prostor umetniške raziskave in refleksije tako v Sloveniji kot v širšem mednarodnem prostoru.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/principi-aikida-za-performerje-plesalce-in-igralce