Studio za raziskavo umetnosti igre, 8. 6. 2017

Psihodramska delavnica Sue Daniel

Sue Daniel bo vodila tridnevno psihodramsko delavnico, ki bo potekala v studiu na Kruščah v bližini Cerknice od četrtka, 6. julija do sobote, 8. julija 2017, vsak dan od 16. do 21. ure s krajšim odmorom.
:
:

Foto: Freeimages

Na Krušče se že četrtič vrača Sue Daniel, mednarodno izredno uveljavljena psihodramatičarka in ena pionirk psihodrame v Avstraliji z več kot 35-letnimi izkušnjami v psihodramskem izobraževanju in superviziji, ki redno predava po vsem svetu (Avstralija, Japonska, Singapur, Nova Zelandija, Švedska, Italija, Francija, Španija, Portugalska, Grčija, Bolgarija, Rusija, Slovenija, Norveška, Turčija, Kanada, Argentina, Brazilija, Estonija, Velika Britanija, Avstrija, Združene države Amerike, Srbija, Kolumbija, Indija, Kitajska in Hrvaška) in ki je s svojim pristopom k psihodrami navdušila tudi udeležence v Sloveniji.

Za delavnico niso potrebne predhodne izkušnje v psihodrami.

Namenjena je tako tistim, ki vas zanima, kaj je psihodrama, kot izkušenim psihoterapevtom in edukantom, ki se želijo srečati s prvovrstnim psihodramskim delom.

Psihodrama

Psihodrama je po vsem svetu znana in v stroki uveljavljena akcijska skupinska psihoterapevtska metoda, ki jo je razvil Jacob Levy Moreno. Osnovna lastnost psihodrame je odrsko odigravanje notranjega sveta in življenjskih situacij posameznika. Član skupine, ki to želi, lahko razišče lastno doživljanje sedanjosti in preteklosti ter vizijo prihodnosti, situacije, ki so se zgodile (ali bi se lahko, pa se niso), izgovorjene in neizgovorjene misli in čustva, želje, fantazije, sanje. Lahko se sreča z ljudmi iz preteklosti, razreši in dokonča odnose, ki jih ni zmogel ali smel dokončati, odkriva lastne omejitve in potenciale, se srečuje s svojimi čustvi in se uči, kako svobodno izražati sebe.

V psihodrami nedostopni viri duševnosti in medosebnih odnosov postanejo dostopnejši zavedanju ter možnosti spremembe. Skozi psihodramo se osvetlijo nejasni vzorci vedenja, razjasnjuje se narava odnosov, razkrivajo se resnične potrebe, kar vodi do boljšega razumevanja sebe in drugih.

Psihodrama udeležencem nudi podporo in varno okolje, v katerem trenirajo nove, učinkovitejše vloge in vedenje, pospešuje osebnostno rast, integracijo kognitivnega, emocionalnega in vedenjskega nivoja osebnosti, povečuje zavest, empatijo in socialne interakcije ter skupinsko kohezijo in produktivnost, primerna je za vzpostavljanje boljših komunikacijskih sposobnosti, zmanjšanje stresa, delo s travmami in drugimi duševnimi težavami. Psihodrama vzpodbuja ustvarjalno mišljenje, da bi posameznik prevzel iniciativo in našel ustrezen in dovolj dober odgovor na novo, nepoznano situacijo kot tudi nov, boljši odgovor na situacijo, ki se ponavlja.

Moreno je bil v svojem delovanju povezan tako s področjem psihologije (študiral je medicino in teologijo na Dunaju in bil Freudov sodobnik, navdahnjen z idejami Martina Bubra, filozofa dialoga) kot s področjem gledališča (ustanovil je gledališče spontanosti - Stegreif theater). Na njegovi nagrobni plošči piše: »J.L. Moreno, človek, ki je v psihiatrijo prinesel smeh.«

V psihodrami je dobrodošel vsak odrasel posameznik ne glede na leta ali poklic, ki se skozi igro želi srečevati s sabo in drugimi. Za psihodramo niso potrebne posebne igralske sposobnosti.

***

Studio za raziskavo umetnosti igre je zavod za kulturno dejavnost, ki se ukvarja z umetniško, pedagoško, raziskovalno in rezidenčno dejavnostjo na področju igre. Studio je od leta 1996 realiziral vrsto mednarodnih projektov (gledališke koprodukcije, raziskovalni in izobraževalni programi, umetniške izmenjave in rezidence) ter v Sloveniji gostil vrhunske igralske pedagoge, strokovnjake s področja psihodrame ter umetnike z vsega sveta.

Studio izvaja vse svoje dejavnosti v okviru delovnega centra na Kruščah, zaselku v bližini Cerknice. Krušče so v desetih letih od začetka obnove gostile mednarodno uveljavljene umetnike in strokovnjake iz več kot dvajsetih držav s področja uprizoritvenih umetnosti, filma, glasbe, likovne umetnosti in književnosti, posebno mesto pa zavzema tudi raziskovalno-izobraževalna dejavnost na področju psihodrame.

Kotizacija:

  • 200 EUR
  • Študentje, psihodramski edukanti, člani psihodramske skupine, samostojni umetniki, upokojenci in prijatelji Krušč: 150 EUR

Podatki za nakazilo:
Studio za raziskavo umetnosti igre, Bezenškova 18, 1000 Ljubljana
d.š. 16880200
Bančni račun: SI56 0204 4025 4134 323 NOVA LJUBLJANSKA BANKA Dunajska 20, 1520 LJUBLJANA, SLOVENIJA SWIFT: LJBASI2X

Na Kruščem je mogoče prespati v hiši za umetniške rezidence. Preverite zasedenost.

Povezave:

Studio za raziskavo umetnosti igre, 12. 11. 2010
Kreativni potenciali psihodrame 22. - 23.11.2010
Studio za raziskavo umetnosti igre, 9. 12. 2010
Delavnica Kreativni potenciali psihodrame
Studio za raziskavo umetnosti igre, 14. 7. 2019
Mali festival psihodrame Krušče