STA, 17. 6. 2020

Primorski poletni festival bo ponovno oživil obalne občine

Letošnji, 27. Primorski poletni festival, bo potekal od 1. julija do 31. avgusta. Organizatorji so morali program sestaviti z mislijo na omejitve zaradi novega koronavirusa, kljub temu bogat program prinaša gledališke in druge predstave ter aktualne družbene debate, ki bo se bodo vrstile v vseh štirih istrskih občinah.
:
:

Stoletje mjuzikla - posnetek z vaje / Foto: Arhiv SSG Trst

Primorska gledališča - koprsko, novogoriško in tržaško -, ki soustvarjajo festival, letošnjega programa zaradi varnostnih protokolov ob epidemiji koronavirusa niso sestavila z lahkoto, a so ves čas delovala z optimizmom, da festival vendarle bo, je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica Gledališča Koper Katja Pegan.

"Naredili smo program, za katerim lahko stojimo. Vemo, da bodo predstave odigrane. Program je zanimiv in v njem svojim abonentom vračamo nekatere predstave, ki si jih niso mogli videti," je dodala direktorica koprskega gledališča.

Prizorišča festivala bodo v vseh štirih obalnih občinah, vendar so se zaradi varnostnih protokolov odločili za bolj standardne lokacije. Tako bodo koprske gledališke predstave potekale na Martinčevem trgu, piranske v pastoralno-kulturnem centru Georgios, izolske v letnem kinu Arrigonu, ankaranske pa na plaži v Valdoltri.

V Kopru bo 3. julija na vrsti krstna uprizoritev koprodukcije Gledališča Koper, SNG Nova Gorica in Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta z naslovom Stoletje mjuzikla v režiji Stanislava Moše. Predstavila bo najbolj prepoznavne in vokalno pevsko zahtevne pevske točke iz broadwayskih mjuziklov.

Uradno pa bo festival dva dni prej odprl javni pogovor v organizaciji ZRS Koper z naslovom Golo življenje, ki bo namenjen razpravi o izkušnji življenja s koronavirusom in o tem, čemu smo se pripravljeni odreči zaradi golega preživetja. V sklopu festivala bodi sicer pripravili več brezplačnih pogovorov o kulturi in družbi ter glasbene večere. Z razstavo fotografij Paula Ronalda v koprski palači Gravisi ter s projekcijo filma 8 1/2 na Martinčevem trgu pa se bodo poklonili režiserju Federicu Felliniju ob stoletnici njegovega rojstva.

Novost letošnjega festivala je PPF Mladi, ki ga je omogočila Študentska organizacija Univerze na Primorskem. Gre za del festivalskega programa, ki so ga ustvarili mladi - študenti umetnostnih akademij.

SSG Trst, Gledališče Koper, Primorski poletni festival, SNG Nova Gorica