STA, 4. 9. 2013

Lutkovno gledališče Maribor v novo sezono z lutkami v čudežni deželi

Lutkovno gledališče Maribor (LGM) je te dni zaključilo Poletni lutkovni pristan, ki je tudi letos zabeležil zelo dober obisk. Hkrati odpira novo sezono, v kateri so pripravili šest premier. Te po besedah direktorice Mojce Redjko povezujeta presenetljivost lutkovnega prostora in veliko čudežnega, zato tudi geslo Lutke v čudežni deželi.
:
:

PLP / foto: Boštjan Lah

Celoten repertoar v sezoni 2013/2014 obsega 27 naslovov, od tega je 20 predstav za otroke in mladino ter sedem za odrasle.

Prva premiera bo oktobra, ko bodo v koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Ljubljana uprizorili predstavo igrivih nesmislov Alica v čudežni deželi v režiji Matjaža Pograjca. Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedala direktorica Redjkova, gre za prvo koprodukcijo obeh slovenskih institucionalnih lutkovnih gledališč v zgodovini. "Dve instituciji, ki naj bi postavljali standarde na področju lutkovnega gledališča, sta se lotili najbolj zahtevne lutkovne tehnike, to je marionet na dolgih navezavah, ki so ena največjih lutkovnih čarovnij."

Sledila bo premiera Piskača iz Hamelina v režiji japonskega režiserja Norijukija Save, ki je z LGM sodeloval že lani. Hrvaška režiserka Tamara Kučinović bo na oder postavila predstavo Maček z vrečo opotečo, ki govori o skromnosti in zavedanju tega, kar imamo.

Januarja bo premiera predstave Praktični nasveti za pridne otroke češkega režiserja Mareka Bečke, ki se napaja v predavanjih Marka Twaina. Slovenska režiserka Jelena Sitar Cvetko bo pripravila poetično in humorno otroško predstavo Petelin se sestavi. Zadnja premiera v novi sezoni pa bo klasika Zlata ptica režiserja in avtorja likovne podobe Silvana Omerzuja z elementi senčnega gledališča.

Sezono bo gledališče začelo s 7. bienalom lutkovnih ustvarjalcev Slovenije prihodnji teden, ravnokar pa je vrata zaprl njihov festival na prostem Poletni lutkovni pristan, na katerem so našteli več kot 6000 obiskovalcev. Otroška žirija je največ točk podelila sedmim lutkovnim predstavam, za zmagovalko pa je izbrala predstavo Pes pritepuh gledališča Piki s Slovaške.

V LGM bodo nadaljevali z raznolikim pedagoškim programom. Med drugim načrtujejo izobraževalno predstavo o svetlobi, Studio MaMa pa bo pod vodstvom mentorja Norijukija Save skupaj z materami in babicami, ki vodijo otroke na lutkovne predstave, pripravilo predstavo Žabji princ.

Kmalu naj bi tudi odprli družinsko kavarno in začeli uporabljati zunanji avditorij, ki bo kmalu na voljo za uporabo. Sodelujejo tudi pri pripravi programa za načrtovano umetniško akademijo v Mariboru.

Kljub zmanjšanemu financiranju cene za ogled predstav in delavnice ostajajo nespremenjene, saj želijo zagotoviti čim večjo dostopnost. Na to naj bi kazala tudi velika obiskanost Poletnega lutkovnega pristana, ki je brezplačen. "To kaže socialno sliko v mestu. Nekaterim otrokom so te predstave počitnice," je poudarila direktorica.