STA, 2. 9. 2021

Laibach v Kinu Šiška z muzikalom Wir sind das Volk

V Centru urbane kulture Kino Šiška bodo Laibach z gostjami in gosti premierno v Sloveniji uprizorili glasbeno-gledališki projekt Wir sind das Volk. Muzikal je nastal po motivih in tekstih nemškega dramatika Heinerja Müllerja, leta 2020 pa je nemško premiero doživel v berlinskem gledališču Hebbel am Ufer.

Foto: Arhiv CK Kino Šiška

V napovedi dogodka piše, da so Laibach leta 1984 pripravili glasbo za predstavo Kvartet Heinerja Müllerja, ki so jo, v režiji Eduarda Milerja, uprizorili v SNG Drama Ljubljana. Februarja 1985 so po naključju srečali Heinerja Müllerja v Berlinu in izkazalo se je, da je skupino poznal, takrat pa jim je predlagal tudi sodelovanje pri eni od njegovih prihajajočih gledaliških predstav.

"Na žalost se to ni zgodilo, je pa Heiner Müller pozneje uporabil nekaj naše glasbe v eni od svojih gledaliških produkcij. Leta 2019 smo prejeli vabilo Anje Quickert, vodje Internationale Heiner Müller Gesellschaft, ki je predlagala sodelovanje na predstavi Wir sind das Volk, ki temelji na besedilih Heinerja Müllerja. Premiera tega projekta se je zgodila v gledališču HAU (Hebbel am Ufer) v Berlinu 8. februarja 2020," so zapisali Laibach.

Anja Quickert pa je že pred časom presodila, da projekt Wir sind das Volk "končno združuje tisto, kar bi se že davno moralo zgoditi: Laibach in nemški dramatik in pesnik Heiner Müller skupaj". Dodala je še misel, da "mita o narodu ni mogoče pokopati, dokler duhovi spodjedajo njegov temelj".

Kot gostje se bodo Laibach na odru pridružili Mina Špiler, Katarina Stegnar, Cveto Kobal, Sašo Vollmaier, Vier Personen Quartet, The Stroj in Peter Mlakar. V najavi na spletni strani CUK Kino Šiška piše, da bodo nastopajoči tokrat pripravili uro nemško-slovenskega "domoljubnega užitka"; trans-nacionalnega, trans-parentnega in trans-formatorskega.

Ponovitev muzikala je napovedana za petek.

Laibach, Heiner Müller, CUK Kino Šiška, Wir sind das Volk