STA, 18. 3. 2010

Premiera: Romanca

V SLG Celje bodo v petek, 19. marca, ob 19.30 uri premierno uprizorili predstavo Romanca po besedilu Davida Mameta in v režiji Matjaža Zupančiča.

Upravnica celjskega gledališča Tina Kosi je na novinarski konferenci povedala, da je Romanca duhovito besedilo, ki obračunava s formalnimi institucijami.

Za Kosijevo je besedilo Romance nesramno in politično nekorektno, vendar izjemno inteligentno napisano besedilo. Dogajanje je postavljeno na sodišče in besedilo se ukvarja z našimi predsodki do istospolnih parov, pa do religije in pedofilskih duhovnikov.

Kosijeva pričakuje, da bo Romanca imela velik odmev v širšem slovenskem prostoru tako zaradi svoje teme kot tudi zaradi odlično opravljenega dela režiserja, dramaturginje in celotne igralske ekipe.

Dramaturginja predstave Tatjana Doma je pojasnila, da je David Mamet zanimiv in kakovosten avtor, ki se je uveljavil na več področjih, njegovi eseji pa se odzivajo na sodobno ameriško življenje. Po besedah Dome je dialog v Romanci zelo ekonomičen in oster oziroma gre za dialog kratkih replik, ki so pogosto vulgarne. Mamet prav tako pogosto uporablja kletvice, svoje like pa postavlja v čudne situacije. V Romanci tako nastopa sedem močnih moških likov, ki se srečajo na sodišču.

Po oceni Dome se v Romanci čuti napetost, potlačena energija in jeza, ki je posledica nemoči in razočaranja zaradi čustveno praznih odnosov. Dodala je še, da je v besedilu moč čutiti tudi prikrito nasilje.

Režiser Zupančič pa meni, da je Romanca politična igra, ki se dogaja na ameriškem sodišču, in ta igra napada samovšečnost ameriške družbe. Za Zupančiča v Romanci ni nedolžnih, predstava pa govori o resnici in smeši sovražni govor. Po mnenju Zupančiča so Mametovi dialogi podobni notnim zapisom, v svojem besedilu uporablja tudi elemente komične drame.

V gledališkem listu je zapisano, da se v kafkovsko bizarnem sodnem procesu, ki se odvija v senci konference za mir na Bližnjem vzhodu, pokaže popoln razpad sistema, vrednot in demokracije. V odlični farsi se Mamet obregne ob politično korektnost na izrazito nekorekten in duhovit način. Sodnik se ukvarja v glavnem s svojimi alergijami in ne s primerom, Tožilec ima težave s svojim zasebnim življenjem, Zagovornik se spre z Obtožencem, ki se ukvarja s svojim židovstvom.

Mamet v ostri satirični drami Romanca ne razkrije, česa natančno je Obtoženec obtožen in zakaj v resnici v procesu sploh gre, pač pa farso poteka sodnega postopka uporabi, da si brez dlake na jeziku privošči sodni sistem, politiko, predsodke do istospolnih partnerskih zvez, pedofilske duhovnike in religiozne predsodke.

Vse to so teme, ki so v začetku 21. stoletja v ameriškem družbenem in političnem življenju zelo aktualne. Mamet odločno napade etnične, religiozne in seksualne stereotipe. Sporočilo, ki se skriva pod vsemi kletvicami in žaljivkami, pa je, da vse mirovne konference in pogajanja za svetovni mir ne bodo rešili ničesar, dokler ne bomo sposobni mirno in z občutkom za sogovornika v kultiviranem dialogu rešiti vsakodnevnih nestrinjanj in različnih pogledov na življenje.

V Romanci grajo Renato Jenček (Tožilec), Mario Šelih (Zagovornik), Vojko Belšak (Obtoženec), Janez Hočevar k. g. (Sodnik), David Čeh (Sodni sluga), Aljoša Koltak (Bernard) in Zvone Agrež (Zdravnik).