SSG Trst, 25. 3. 2010

Premiera: Oblomov

V Mali dvorani Slovenskega stalnega gledališča bo danes in v petek zaživela nova produkcija letošnje sezone - dramatizacija romana Oblomov Ivana Aleksandroviča Gončarova.
:
:

foto Agnese Divo

Klasik ruskega romanopisja 19. stoletja je ustvaril pojem oblomovščine, ki je sinonim za sanjarsko, nedejavno življenje brez cilja in predanost usodi, po osrednjem junaku, ki v glavnem leži v postelji in snuje načrte. Prevod in jezikovno priredbo po prevodu romana Josipa Vidmarja je podpisal Marko Sosič, dramatizacijo in režijo predstave pa je ustvaril beograjski, priznani gledališki umetnik Egon Savin, ki je v preteklih tridesetih letih zrežiral že več kot osemdeset predstav, ki so jih z velikim uspehom igrali v pomembnih gledališčih od Tel Aviva do New Yorka. Za izjemne gledališke dosežke je prejel preko 40 nagrad, ki potrjujejo njegovo sposobnost pretanjenega uglaševanja klasičnih dramskih predlog s problemi sedanjega časa in prostora.

Savin je v tem primeru izbral in izpostavil ključne trenutke iz življenja občutljivega obuboženega plemiča, ki se izogiba vsakršnemu stiku z zunanjim svetom in je postavil njegovo zgodbo v dekadenčno atmosfero zatona avstroogrskega cesarstva, točneje v tržaško okolje, kar ustvarja ključ za še bogatejše branje in doživljanje izvirnega teksta. Kot režiser je Savin že pristopil k liku Oblomova; njegova poglobljena analiza simbolične, sociološke in eksistencialne dimenzije Gončarovega junaka ponuja gledalcem zanimive spodbude za razmišljanje o človekovem strahu pred življenjem. Družbena zapoved uspešnosti ustvarja namreč ideologijo strahu, v kateri se človek sooča s svojo negotovostjo, nemočjo, šibkostjo. Dekadentni Oblomov ne sprejme ideologije tekmovalnosti, se prepusti občutljivosti in pasivnosti, opusti življenje in se sprašuje o njegovem smislu.

foto Agnese Divo

foto Agnese Divo

Prvak novogoriškega igralskega ansambla Radoš Bolčina je kot gost nositelj naslovne vloge; z njim nastopajo še člani igralskega ansambla SSG Vladimir Jurc, Lara Komar, Luka Cimprič in Maja Blagovič. Likovno podobo uprizoritve Oblomova je pripravil večrat nagrajeni ustvarjalec Geroslav Zarić, gledališki in televizijski scenograf, oblikovalec plakatov, slikar in profesor scenografije. Kostume je podpisala Svetlana Vižintin, luči pa Rafael Cavarra. Pokrovitelj predstave je Fundacija CRTrieste. Petkova premiera bo povezana z otvoritvijo dogodka o tržaškem konstruktivizmu Transformans-Performans-Informans Dragana Živadinova.

Nadaljne ponovitve predstave Oblomov se bodo zvrstile do 18. aprila v Mali dvorani Slovenskega stalnega gledališča, 19. aprila pa bo na sporedu goriška ponovitev v Kulturnem centru Lojze Bratuž. Vse predstave bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi. Zaradi omejenega števila sedežev je rezervacija obvezna tudi za abonente.

 

  • Kdaj: v četrtek, 25. marca in petek, 26. marca ob 20.30 uri (dvojna premiera)
  • Kje: v Mali dvorani SSG Trst
SSG Trst, 13. 4. 2010
Oblomov
SSG Trst, 29. 9. 2009
Pismo uslužbencev
SSG Trst, 30. 5. 2014
Podeljene nagrade tantadruj 2014