SSG Trst, 1. 4. 2015

Premiera nove otroške uprizoritve Lipko in KošoRok

Danes, 1. aprila, bo Slovensko stalno gledališče v Trstu doživelo začetek dolge vrste športno-gledaliških dnevov s premiero najnovejše uprizoritve za otroke, ki bo do konca meseca obiskala vrtce in osnovne šole na Tržaškem.
:
:
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia

Lipko in KošoRok izpod peresa priljubljenega avtorja mladinskih knjig Primoža Suhodolčana, je zgodba o pomenu prijateljstva, ki vzpodbuja športni duh in opozarja na pomen sožitja z naravo. V predstavi bosta glavna lika odigrala Luka Cimprič in Romeo Grebenšek. Režijo pa je podpisal Miha Golob.

Premierski abonenti Zlate ribice si bodo predstavo ogledali v Mali dvorani Slovenskega stalnega gledališča in bodo deležni posebnih presenečenj, s sodelovanjem partnerjev tega projekta, Košarkarske komisije Združenja slovenskih športnih društev v Italiji in Košarkarske zveze Slovenije. 

Dramsko delo je nastalo po slikanici, ki jo je založila DZS, ki bo prav tako sodelovala na premieri s prisotnostjo samega avtorja, Primoža Suhodolčana. Slikanica Lipko in KošoRok je bila zmagovalna zgodba razpisa Pravljica o Lipku, ki ga je Društvo slovenskih založnikov izpeljalo v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo RS in EuroBasketom 2013. V poučni zgodbi spoznamo Roka, drobnega in osamljenega dečka, ki mu nekega večera Lipko zaupa veliko skrivnost: kadar je polna luna in je zadnji dan v prvem zelenem mesecu, gozd oživi v pričakovanju velike tekme med Iglavci in Listavci! Avtor je o nastanku slikanice napisal: »Ko sem pisal zgodbo o Lipku so me vedno spremljali spomini iz mojega otroštva in odraščanja. Sam sem bil zaprisežen gibanju in kot sem zapisal v knjigi, tudi meni niti korenine ne bi pomagale, da bi stal pri miru. Ves dan sem bil na igrišču in tam sem se počutil prav tako kot Rok. Še v osmem razredu sem bil velik komaj kaj čez meter in pol in v ekipo so me sprejeli samo, če je kdo manjkal ali če ni bilo zamenjave za poškodovanega. Po svetovnem prvenstvu v Ljubljani pa je bila prav košarka tisto, o čemer je sanjal vsak fantič. Na drvarnico smo si namesto pravega koša nabili obroč od soda za mošt, mreža pa je bila iz vreče za krompir. Kot Rok iz knjige sem do trde teme tapkal in se igral, da premagujem košarkarske velikane.«

Ogled predstave Slovenskega stalnega gledališča bo potreboval navdušene navijače, ki bodo lahko bodrili igralca na odru, a bodo tudi imeli na voljo pred vsako predstavo krajši košarkarski šov s košarkarji slovenskih košarkarskih klubov s Tržaškega! Premiera pa bo ponudila še dodatno presenečenje: ob avtorju bo poseben gost matineje tudi nekdanji kapetan slovenske reprezentance in generalni sekretar KZS Rašo Nesterović.

Povezani dogodki