SSG Trst, STA, 22. 6. 2017

Igor Pison bo umetniški koordinator SSG Trst

Funkcijo umetniškega koordinatorja SSG Trst bo prevzel tržaški režiser Igor Pison.
:
:

Igor Pison / Foto: Arhiv SSG Trst

Ob izteku mandata umetniškega koordinatorja Eduarda Milerja je Slovensko stalno gledališče imenovalo naslednika, ki bo z enoletnim mandatom vodil umetniško delovanje tržaškega gledališča v sezoni 2017/2018. Upravni svet SSG je odobril predlog upravnega direktorja gledališča: pomembno funkcijo bo prevzel tržaški režiser Igor Pison.

Pison je gledališko poklicno pot začel kot igralec, in to prav v tržaškem SSG, bil pa je tudi član igralskega ansambla v italijanskem državnem gledališču Il Rossetti.

Uveljavljeni ustvarjalec, ki je študiral operno in gledališko režijo na Akademiji za gledališče Augusta Everdinga v Münchnu, je večkrat sodeloval s tržaškim gledališčem, v zadnjih letih pa je doživel pomembne mednarodne uspehe tako na dramskem kot na opernem področju z režijami v državnih gledališčih Slovenije, Hrvaške in Avstrije, so zapisali v SSG Trst.

Leta 2012 je Pison v Münchnu pripravil svojo prvo operno režijo Dallapiccolove operne enodejanke Nočni let (Il volo di notte), v Trstu režijo predstave Saj razumete, prirejeno po istoimenski pripovedi tržaškega literata Claudia Magrisa, leto zatem pa glasbeno igro Hozana tekočemu računu Bertolta Brechta in Kurta Weilla.

Svojevrstni mejnik v njegovi karieri je režija drame Angel pozabe po istoimenskem romanu Maje Haderlap leta 2014 v SNG Drama Ljubljana. Še istega leta je v HNK Zagreb in v SSG v Trstu režiral dvojezični prvenec Trst, mesto v vojni/Trieste una citta in guerra.

V sezoni 2015/2016 je v SSG režiral slovensko praizvedbo monodrame Ismena, njena sestra, leta 2016 pa Dogodek v mestu Gogi Slavka Gruma. Istega leta se je podpisal tudi pod režijski koncept Shakespearove tragedije Macbeth v produkciji ljubljanske Drame.

Miler je bil umetniški koordinator tržaškega SSG v sezonah 2014/2015, 2015/2016 in 2016/2017.

Na tiskovni konferenci, ki bo v petek, 23. junija v Kulturnem domu v Trstu, bosta v znamenju sodelovanja in kontinuitete predstavila naslednjo sezono sedanji umetniški koordinator Eduard Miler in novoimenovani Igor Pison, ki je bil že v prejšnjem mandatu asistent umetniškega vodje.