SLG Celje, STA, 18. 2. 2014

Premiera drame Naše mesto

V SLG Celje bo v petek, 21. februarja, ob 19.30 na Velikem odru premiera drame Naše mesto Thorntona Wilderja v režiji Matjaža Zupančiča. Drama Naše mesto je polna in živa in kot takšna bo pritegnila zelo širok krog gledalcev, je napovedala upravnica SLG Celje Tina Kosi.
:
:
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar

Drama Naše mesto, prejemnica prestižne Pulitzerjeve nagrade, je zelo velik projekt celjskega gledališča, saj bodo v drami nastopili skoraj vsi njihovi igralci.

Zgodba Naše mesto je ameriška klasika, ena najpogosteje uprizarjanih ameriških iger dvajsetega stoletja, tako na profesionalnih kot na amaterskih odrih, in je doživela številne priredbe za radio, televizijo, film in celo opero.

Dogajanje je postavljeno v izmišljeno ameriško mestece Grover's Corners med letoma 1901 in 1913 ter prikazuje življenje običajnih meščanov z njihovimi vsakodnevnimi življenjskimi zgodbami in njihovo smrt. V navidezni preprostosti njihovih življenj je Wilder junake Našega mesta obdal s temeljnimi vprašanji našega bivanja – Kako živimo? Kako preživimo? Kaj je ljubezen? Je ljubezen dovolj, da se posameznik sprijazni in sprejme tegobe življenja? Kaj ostane, ko človek umre?

Osrednje dogajanje se plete med družinama doktorja Gibbsa in založnika ter novinarja Webba. Poleg članov teh dveh družin nastopajo še številni drugi liki, ki s svojimi usodami ustvarjajo barvito atmosfero malega mesta. Dramo začne Režiser, ki nastopa kot pripovedovalec, komentator, povezovalec in vodič skozi Grover's Corners in se občasno tudi vključi v dogajanje.

Preprosta ljubezenska zgodba razkriva vprašanja o pomembnosti družine, pomenu in smislu ljubezni, življenja in smrti.

Predstavo so ustvarili prevajalka Tina Mahkota, režiser Matjaž Zupančič, dramaturginja Tatjana Doma, scenograf Alen Ožbolt, kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov, avtor glasbe in priredb Jani Kovačič, sodelavec za gib Branko Završan, oblikovalec luči Andrej Hajdinjak, korepetitor Simon Dvoršak, lektor Jože Volk in svetovalka za znakovno govorico gluhih Gabriela Jurkošek.

Igrajo Branko Završan, Renato Jenček, Aljoša Koltak, David Čeh, Lučka Počkaj, Jagoda, Blaž Setnikar, Liza Marija Grašič, Igor Žužek, Bojan Umek, Tanja Potočnik, Igor Sancin, Barbara Medvešček, Mario Šelih, Manca Ogorevc, Tarek Rashid, Zvone Agrež, Rastko Krošl, Damjan M. Trbovc, Vojko Belšak.

Ameriški dramatik in romanopisec Wilder (1897-1975) je svoj prvi roman Kabala objavil leta 1926, za svoj drugi roman Most svetega kralja Ludovika je leta 1928 prejel Pulitzerjevo nagrado. Drugo Pulitzerjevo nagrado je dobil za dramo Naše mesto leta 1938 in tretjo za Zaenkrat smo se izmazali leta 1943.

Povezani dogodki