STA, 16. 5. 2021

Premiera Carmine Burane v koreografiji Edwarda Cluga na televiziji in pred občinstvom

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo 16. 5. premierno uprizorila veliki glasbeno-plesni projekt Carmina Burana v koreografiji Edwarda Cluga in pod taktirko Simona Krečiča. Čeprav je bilo sprva načrtovano, da bo na ogled le prek televizijskega prenosa, bo zdaj premiera tudi z občinstvom v dvorani.
:
:
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta

Sprememba je posledica odločitve na državni ravni za delno sproščanje ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19 na kulturnih prireditvah, s čimer je lahko tudi SNG Maribor odprl vrata za gledalce in gledalke.

Premiero projekta Carmina Burana po predlogi nemškega skladatelja Carla Orffa (1895-1982) v Veliki dvorani SNG Maribor ob 21. uri si bo sicer ob občinstvu v dvorani še vedno mogoče ogledati v neposrednem televizijskem prenosu na 2. programu Televizije Slovenija.

Kot pojasnjuje koreograf in umetniški direktor mariborskega Baleta Clug, je gonilna sila koreografije paralelizem med cikli narave, zlasti med pomladnim prebujanjem narave, ter človeškim življenjem in poželenjem. Oblika, ki se je spontano izrisovala, je bil krog, ki sovpada s krogom sreče iz prvega speva O Fortuna in ga ustvarja 30 plesalcev. "Bolj ko se krog oži, več napetosti in sile preveva njegovo jedro," je še izpostavil Clug.

Na odru v scenografiji Marka Japlja plešejo člani baletnega ansambla SNG Maribor, med drugim Catarina de Meneses, Tijuana Križman Hudernik, Tetiana Svetlična, Tiberiu Marta, Yuya Omaki, Alexandru Pilca, Sytze Jan Luske in Gaj Žmavc.

Poleg Simfoničnega orkestra in Zbora Opere SNG Maribor nastopajo še operni solisti - sopranistka Petya Ivanova, tenorist Martin Sušnik in baritonist Domen Križaj.

SNG Maribor, Simon Krečič, Edward Clug, Carmina Burana