SNG Maribor, STA, 21. 5. 2014

SNG Maribor v novo sezono s poklonom prvi omembi Maribora

Slovensko narodno gledališče Maribor bo novo sezono odprlo s slavnostnim koncertom ob 850-letnici prve omembe Maribora. Repertoar Drame se bo vrtel okoli ženske, Opera pripravlja barvito glasbeno panoramo, Balet dialog med starim in novim. Med drugim napovedujejo koprodukcijo Drakula, muzikal My Fair Lady in baletno uspešnico Labodje jezero.
:
:

foto Arhiv STA

»Kljub občutnim družbenoekonomskim spremembam je za nami dobra sezona, polna odličnih odzivov strokovne javnosti, številnih gostovanj doma ter v tujini in pomembnih priznanj za naše umetnike,« je na novinarski konferenci dejal direktor Slovenskega narodnega gledališča Maribor Danilo Rošker in dodal: »Novo sezono bomo odprli s slavnostnim koncertom Glasbeni ognjemet, ki ga podarjamo meščanom ob 850-letnici prve omembe Maribora. Častitljiva obletnica našega mesta z izjemno bogato zgodovino, polno kulturnih, gospodarskih in političnih prelomov in pretresov, naj nas spomni in opomni, da Maribor ni mesto od 'včeraj'.«

V Drami napovedujejo šest premier: Lulu v režiji Diega de Bree, Pohujšanje v dolini šentflorjanski v režiji Janusza Kice, Heddo Gabler v režiji Mateje Koležnik, Svatbo v režiji Eduarda Milerja, Drakulo v režiji Paola Magellija ter komično-fantazijsko pustolovščino za otroke Guliverjeva potovanja v režiji Matjaža Fariča. »Brez mita o umetnosti kot presežni sili, ki osredinja razpadajoči svet, si ni mogoče predstavljati modernega življenja. Gledališče pa je v kolekciji daritev na oltarju umetnosti gotovo eden največjih draguljev. Letošnji je posvečen ženski, protagonistki, ki literarno dovršenim tekstom ponuja uprizoritveno privlačnost in do skrajnosti zaostreno notranjo napetost,« pravi umetniški direktor Drame Diego de Brea in dodaja: »To razburkano morje, ta zemljevid srca s svojimi tisočerimi obrazi in neskončnostjo ponuja še zadnje upanje za naše že davno izgubljene sanje. Ženska, zapeljiva in razgaljena, a ogrnjena v svoj plašč kreposti. Predvsem pa tako strašansko sama. Častitljiva visokost, ki vzvišena domuješ v tihi večnosti. Ženska je prisotna, vse v nas kriči.«

Potem ko sta odšla Tadej Toš in Branko Jordan, se bosta v novi sezoni igralskemu ansamblu Drame SNG Maribor pridružila nova člana Nika Rozman in Jurij Drevenšek.

V Operi bodo izvedli Mozartovo Čarobno piščal, Loewejev in Lernerjev muzikal My Fair Lady, Poulencove Pogovore karmeličank, Puccinijevo Deklico z zahoda in za otroke pravljično opero Obuti maček, ki nastaja v koprodukciji z Akademijo za glasbo Ljubljana. »V prihajajoči sezoni smo pripravili zanimiv in slogovno raznolik program,« pravi umetniški direktor Opere Simon Krečič. Simfonični cikel bo v novi sezoni v Dvorani Union. »Šest koncertov ponuja širok vpogled v bogato simfonično ustvarjalnost od klasicizma pa vse do sodobnih glasbenih trendov. Poleg izvrstnih domačih solistov, kot so violončelistka Karmen Pečar, harmonikar David Novak in kitarist Mak Grgić, bo nastopila uveljavljena slovenska mezzosopranistka Monika Bohinec,« dodaja Krečič. Opera pripravlja še Božično-novoletni koncert, ki ostaja v Veliki dvorani in Božični koncert opernega zbora. Bogati ponudbi se letos pridružuje še cikel koncertov komorne glasbe Carpe artem, ki nastaja v sodelovanju z Društvom za komorno glasbo Amadeus.

»Ravnovesje med klasičnim 'belim' baletom in sodobnejšimi plesnimi trendi zahteva temeljit premislek, ki smo ga za novo sezono zasnovali kot dialog med 'starim' in 'novim'. Prav ta dialog pa je ključnega pomena za razumevanje današnjega sveta, ki nas nenehno postavlja pred nove izkušnje in izzive,« je dejal umetniški direktor Baleta Edward Clug. Novo sezono začenjajo z dvema baletnima kreacijama, v katerih se zrcali omenjeni dialog: sodobni balet Nevarna razmerja v koreografiji Valentine Turcu in Lea Mujića – koprodukcijo z Dubrovniškimi letnimi igrami in Festivalom Ljubljana, ki raziskuje spoznanja o naravi ljubezni, medtem ko Stabat Mater v Clugovi plesni govorici razkriva subtilna občutenja Pergolesijeve metafizične glasbe in njene skrite pomene. Med obetajočimi vrhunci bo nedvomno Labodje jezero Petra Iljiča Čajkovskega.

V priljubljenem Otroškem gledališkem abonmaju si bodo najmlajši obiskovalci gledališča lahko ogledali produkcije vseh treh umetniških enot, in sicer Guliverjeva potovanja, opero Obuti maček  in balet Navihanka.

Vpis abonmajev za prihajajočo sezono v Slovenskem narodnem gledališču Maribor za dosedanje abonente poteka do 7. junija 2014, novi abonenti pa se lahko vpišejo od 9. do 27. junija. Nakup abonmajev je možen tudi preko spletne strani www.sng-mb.si.