MGL, 29. 1. 2013

Premiera bralne uprizoritve v MGL

Danes, 29. januarja 2013 ob 17h na Mali sceni MGL najavljamo premiero bralne uprizoritve Sofoklejeve Antigone - bralne uprizoritve za slepe in slabovidne.

foto Zaklop

V Mestnem gledališču ljubljanskem so z novim letom začeli z bralnimi uprizoritvami klasičnih iger iz svetovne in domače zakladnice. Vsak mesec bodo uprizorili eno igro in jo po potrebi tudi večkrat ponovili. Takšen stik z dramsko in gledališko umetnostjo je nadvse primeren za šolsko populacijo in tudi za tiste, ki gledališča ne morejo uživati v njegovi vizualni, spektakelski dimenziji – torej za slepe in slabovidne. Bralne uprizoritve med drugim razvijajo bolj senzibilen odnos do govorjene, umetniško oblikovane besede, spodbujajo fantazijo ter pozitivno vplivajo na zbranost in pozornost.

Cikel Velikih iger sveta začenjajo s Sofoklejevo Antigono v prevodu Kajetana Gantarja.

Režiserka je Ira Ratej, berejo Judita Zidar, Mirjam Korbar Žlajpah, Boris Ostan, Nika Rozman, Boris Kerč, Janez Starina, Tanja Dimitrievska, Bernarda Oman in Marko Simčič.

Vljudno vabljeni na posebno intimen gledališki večer.

***
Izbor dramskih del za leto 2013 je izbrala direktorica in umetniška vodja Barbara Hieng Samobor in sledi programskim smernicam učnih načrtov za slovenski jezik in je v sozvočju z letnim programom Mestnega gledališča ljubljanskega; tak izbor komplementarno dopolnjuje uprizoritve preteklih in prihodnjih sezon.

Projekt ni usmerjen zgolj v izobraževanje, temveč uveljavlja govorjeno umetniško besedo, razvija govorno kulturo ter prinaša gledališko izkušnjo tistim, ki jim gledališče ni celostno dostopno.

Velike igre sveta bodo otvorili s Sofoklejevo Antigono, 20. februarja 2013 pa bodo na Mali sceni ob 16. uri premierno uprizorili Mandragolo (N. Machiavelli).

V nadaljevanju sezone naš čakajo še naslednja dramska dela: Županova Micka (A. T. Linhart), Revizor (N. V. Gogolj), Tartuffe (Molière), Gospodična Julija (A. Strindberg), Veronika Deseniška (J. Jurčič), Pohujšanje v dolini šentflorjanski (I. Cankar) in Slehernik (H. von Hofmannsthal).

Povezani dogodki

Andraž Polončič Ruparčič, SiGledal, 20. 2. 2013
Za gledališče nujno ne potrebuješ oči