PGK, 19. 1. 2012

Predstavitev selekcije predstav za 42. teden slovenske drame

Na včerajšnji tiskovni konferenci, ki je potekala v Prešernovem gledališču v Kranju je letošnja selektorica, gledališka kritičarka Amelia Kraigher predstavila svoj izbor predstav za tekmovalni in spremljevalni spored letošnjega Tedna slovenske drame. Med selekcijo si je ogledala 55 predstav, uprizoritev nastalih po slovenskih besedilih. Med njimi je izbrala osem tekmovalnih in pet spremljevalnih predstav, kar je tudi največje možno število po statutu TSD.
:
:

 V tekmovalni spored so uvrščene naslednje predstave (po abecednem redu producentov):

 

  • Miha Nemec, Nejc Valenti: LIFE®ANTI, režiser Miha Nemec, koprodukcija Gledališče Glej, SNG Nova Gorica, KD TNK, VŠU Nova Gorica

 

  • Dušan Jovanović: RAZODETJA, režiser Janez Pipan, produkcija Mestno gledališče Ljubljansko

 

 

 

 

  • Simona Semenič: ZGODBA O NEKEM SLASTNEM TRUPLU ali GOSTIJA ali KAKO SO SE ROMAN ABRAMOVIČ, LIK JANŠA, ŠTIRIINDVAJSETLETNA JULIJA KRISTEVA, SIMONA SEMENIČ IN INICIALKI Z. I. ZNAŠLI V TOBAČKU OBLAČNEGA DIMA, režiser Primož Ekart, produkcija Zavod Imaginarni

 

  • Ivan Tavčar – Marko Čeh: CVETJE V JESENI, režiser Marko Čeh, koprodukcija Zavod Margareta Schwarzwald, Cankarjev dom, Društvo S.N.G.

 

  • več avtorjev: KDO JE NASLEDNJI?, režiser Janez Janša, koprodukcija Zavod Maska, Tanzquartier Dunaj (Avstrija), Inkonst Malmö (Švedska)


***
Predstave iz tekmovalnega programa se bodo potegovale za Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev na festivalu po izboru strokovne žirije, ki jo bodo sestavljali:
 
dramaturginja Tatjana Ažman,
kritičarka in publicistka Tanja Lesničar Pučko in
hrvaški kritik in publicist Igor Ružić

***
V spremljevalnem programu (po abecednem redu producentov) pa so:

  • Maks Soršak: NE POSKUŠAJ TEGA DOMA / DON'T TRY THIS AT HOME, koprodukcija E.P.I. center, Zavod Zank

 

  • Iztok Mlakar: SLJEHRNIK, režiser Vito Taufer, koprodukcija Gledališče Koper, SNG Nova Gorica

 

 

 

  • Lili Novy - Barbara Kapelj Osredkar: NEKEGA DNE IN NEKE NOČI, režiserka Barbara Kapelj Osredkar, koprodukcija Zavod Maska, Cankarjev dom


***
Te predstave se bodo skupaj s predstavami iz tekmovalnega ter mednarodnega programa potegovale za nagrado za najboljšo predstavo po izboru občinstva.

***
Do 30. novembra 2011 je na razpis za Grumovo nagrado prispelo 40 besedil. Med njimi in tremi lanskimi nominiranimi besedili bo strokovna žirija v sestavi:

dramaturginja Diana Koloini, predsednica,
dramaturginja Martina Mrhar,
igralka Vesna Pernarčič,
režiser Alen Jelen in
dramaturg Tomaž Toporišič

nominirala štiri besedila in med njimi eno, ki bo ob koncu festivala prejelo Grumovo nagrado. Prav tako bo ista žirija odločala o novi nagradi za mladega dramatika.

Obrazložitev selektorice Amelie Kraigher

TSD