SLOGI, 15. 2. 2018

Predstavitev nove številke Revije za teorijo scenskih umetnosti Amfiteater

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) in Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani (UL AGRFT) vabita na predstavitev nove številke Revije za teorijo scenskih umetnosti Amfiteater, ki bo v torek, 20. februarja 2018, ob 11. uri v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana).

Amfiteater

Druga številka petega letnika Amfiteatra prinaša štiri razprave:

  • Maja Šorli: O lezbičnem gledališču v Sloveniji,
  • Jure Gantar: Il Capitanovi številni sovražniki. Commedia dell'arte kot politični komentar Evrope v zgodnjem novem veku,
  • Maja Murnik: Performans in gravitacija 
  • Milena Mileva Blažič: Rokopisi in literarni začetki Ivana Hribarja v Dramatičnem društvu v Ljubljani.

Razprave dopolnjuje še šest recenzij knjig Bojana Anđelkovića (Umetniški ustroj Noordung. Filozofija in njen dvojnik), urednikov Štefana Vevarja in Barbare Orel (Začetki in dosežki slovenskega gledališča moderne dobe. Ob 150-letnici ustanovitve Dramatičnega društva v Ljubljani), Alda Milohnića  (Umetnost v času vladavine prava in kapitala), Joshue Edelmana, Louise Ejgod Hansen in Quirijna Lennerta van den Hoogena (The Problem of Theatrical Autonomy – Analysing Theatre as a Social Practice), Simone Semenič (Me slišiš? & Tri drame), Žive Kraigher (Ko se zgodi ples. Zapisi, dokumenti, spomini).

Tokratna številka prinaša tudi zgodovinsko prilogo: štiri izbrane kritike Lojzeta Smaska mednarodnih uprizoritev.

Novo številko revije bodo predstavili v družbi avtoric_jev razprav.

Revijo Amfiteater je ustanovila UL AGRFT. V letu 2015 je revija začela izhajati v soizdajateljstvu s SLOGI. Ob tem pa ostaja univerzitetna znanstvena revija, z dvema številkama v letniku. Izdajo publikacije sta finančno podprla Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

SLOGI, AGRFT