Šentjakobsko gledališče, 17. 9. 2010

Predstavitev nove sezone v Šentjakobskem gledališču

V Šentjakobskem gledališču Ljubljana so v torek, 14. septembra na novinarski konferenci predstavili načrte in program za gledališko sezono 2010/11.
:
:

Umetniški vodja gledališča Jaša Jamnik je povedal, da je pri izboru programa za aktualno sezono posegel predvsem po dramski literaturi iz obdobja po drugi svetovni vojni. V skladu s tradicijo in generalno usmeritvijo gledališča je tudi tokratna sezona zasnovana predvsem na temelju komedijskih tekstov, katerih vsebina in problematika pa se nemalokrat dotikata tudi aktualnih družbenih tem.

Ugrabitev Daria Foja je na primer zgodba iz sveta politike, gospodarstva in medijev ter njihove manipulativne vloge v sodobni potrošniški družbi. Ionescova Plešasta pevka po Jamnikovih besedah ne potrebuje dodatnega komentarja, saj danes velja že skoraj za gledališko "klasiko".  Pizza, da te kap je tekst sodobne ameriške avtorice mlajše generacije Darlene Craviotto, priljubljenega francoskega avtorja Marca Camolettija pa tudi ni treba posebej predstavljati, saj so njegova dela na slovenskih odrih precej priljubljena. V šentjakobskem gledališču smo se tokrat odločili za slovensko praizvedbo pohotno-maščevalne komedije, kot smo jo poimenovali, Seks in ljubosumnost. Nasploh je Jamnik poudaril, da je v aktualnem izboru kar pet slovenskih praizvedb, med drugimi tudi predstava za maturante Gospa Bovary in predstava za otroke, Prava princeska Mila, ki tokrat nastaja kar v trojni koprodukciji Šentjakobskega gledališča, Siti teatra in KZ Kult.

Direktor gledališča Srečko Kermavner je povedal, da za letošnjo sezono že začenjajo z obeleževanjem 90 letnice gledališča, ki bo vrhunec doseglo približno čez leto dni na začetku sezone 2011/12, zato so redni abonmajski ponudbi dodali še Abonma 90, ki združuje največje uspešnice gledališča iz preteklih sezon in je tudi nekoliko obsežnejši, saj je v njem kar šest predstav, za razliko od rednega in abonmaja komedija v katerih so, tako kot običajno, po štiri. Vpisovanje abonmajev v Šentjakobskem gledališču poteka še vse do 14. oktobra, glede na predstavljeni program in ne nazadnje izjemno ugodne cene pa tudi tokrat pričakujejo dober odziv občinstva.

Šentjakobsko gledališče, 5. 5. 2009
Jaoui, Bacri: Družinska zadeva
Šentjakobsko gledališče, 7. 9. 2009
Woody Allen: Bog
Šentjakobsko gledališče, 14. 10. 2021
Ljubezen, strast in grdi puloverji