SLOGI, 7. 6. 2016

Predstavitev mednarodnega projekta Evropska pot zgodovinskih gledališč (Jadranska pot)

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) vabi na predstavitev mednarodnega projekta Evropska pot zgodovinskih gledališč (Jadranska pot) in napoved mednarodne potujoče razstave Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča, v torek, 14. junija 2016, ob 11. uri v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta.

Postavitev mednarodne potujoče razstave v Varšavi / Foto: Arhiv SLOGI

SLOGI od leta 2012 sodeluje s Perspectiv – Združenjem zgodovinskih gledališč Evrope. Ta neprofitna organizacija povezuje ljudi po vsej Evropi, ki vodijo ali skrbijo za zgodovinska gledališča, kakor tudi tiste, ki jih gledališke stavbe zanimajo poklicno ali zasebno. Perspectiv je tudi koordinator velikega mednarodnega projekta Evropske poti zgodovinskih gledališč, v katerega je združeno 16 partnerjev, med njimi tudi SLOGI, iz 12 evropskih držav ter ga podpira Evropska unija preko programa Kultura. Projekt se je pričel leta 2012 in se bo zaključil leta 2017.

Evropska pot zgodovinskih gledališč

Perspectiv – Združenje zgodovinskih gledališč Evrope si je za svoj cilj zastavilo ozaveščanje širše javnosti o pomenu gledališč skozi zgodovino in zasnovalo novo obliko kulturnega turizma – Evropsko pot zgodovinskih gledališč. Ta povezuje različne gledališke stavbe po Evropi, od še ohranjenih renesančnih gledališč, preko  baroka, rokokoja, klasicizma, historicizma, art nouveauja in art decoja: potovanje od 16. do 20. stoletja skozi 120 gledališč.
Celotna Evropska pot zgodovinskih gledališč je razdeljena na posamezne poti. SLOGI sodeluje pri Jadranski poti. Slednja povezuje zgodovinska gledališča Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Črne gore. Del Jadranske poti sta tudi Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana in Slovensko narodno gledališče Maribor.

Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča

V okviru Perspectiv je svoje moči združilo šest evropskih muzejev in zasnovalo mednarodno potujočo razstavo Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča.

SLOGI (del njihovega poslanstva je tudi muzejska dejavnost) je pri zasnovi in oblikovanju razstave sodeloval z uglednimi muzeji Victoria & Albert Museum – gledališki oddelek iz Londona, Teatermuseet i Hofteatret iz Köbenhavna; Muzeum Teatralne v gledališču Teatr Wielki iz Varšave; Deutsches Theatermuseum iz Münchna in Theatermuseum z Dunaja. Razstava je bila doslej na ogled v Varšavi, v Köbenhavnu, na Dunaju, v Münchnu. Oktobra letos jo bodo odprli v Ljubljani, potem pa bo domovala še v Londonu.

SLOGI

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 28. februarja 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Oddelki muzeja se ukvarjajo z zbiranjem, hrambo, dokumentiranjem, raziskovanjem, strokovno obdelavo in predstavljanjem raznovrstnega gradiva, ki je pomembno za zgodovino slovenskega gledališča in uprizoritvenih umetnosti v širšem smislu.

Povezava: Vse novice v rubriki Dejavnosti gledališkega inštituta


Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg  17, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: slogi@slogi.si
Tel: 01 241 58 00 / Faks: 01 241 58 16