MGL, 3. 6. 2011

Predstavitev gledališke sezone 2011/2012 v MGLu

Tudi v Mestnem gledališču ljubljanskem se počasi izteka ustvarjalno in uspešno gledališko leto. Z veseljem in zanosom pričakujemo novo sezono, ki jo bodo ustvarjali stalni člani umetniškega in tehničnega ansambla skupaj z novimi avtorji pod umetniškim vodstvom Barbare Hieng Samobor.

foto Zaklop

V letu 2010 si je predstave MGLa– odigrali so jih 450 – ogledalo 98.582 gledalcev. Zasedenost njihovih dvoran ostaja na zavidljivih 95 odstotkov. Tudi v naslednji sezoni si želijo doseči podobne številke.

REPERTOAR 2011/2012
Gledališka sezona 2011/2012, šestdeseta sezona gledališča, prinaša 12 novih uprizoritev, in sicer šest na velikem odru, štiri na Mali sceni in dve koprodukciji. V skladu s praznovanjem bo v repertoarju nekoliko več klasičnih besedil, kot ste jih bili vajeni zadnja leta, a tudi ta (z izjemo Namišljenega bolnika) zajeta iz bazena manj razširjenih, redkeje uprizarjanih del. Na Mali sceni in v Studiu pa bodo uprizorili štiri nove tekste, prve izvedbe.

Gledališko sezono bodo septembra začeli s premiero Molièrove komedije Namišljeni bolnik, ki je smešna in srhljiva hkrati. Tokratna uprizoritev kompleksnega in aktualnega Namišljenega bolnika bo prva v vrsti počastitve 60. obletnice gledališča. Komedijo z glasbo in plesi v prevodu Josipa Vidmarja bo na veliki oder MGL po slabih tridesetih letih zopet postavil velikan modernega slovenskega gledališča Mile Korun. Leta 1982 je namreč to igro že režiral v MGL, vlogo Argana pa zaupal nepozabnemu Zlatku Šugmanu.

Oktobra bodo premierno uprizorili dramo Don Juan se vrne iz vojne nemškega dramatika Ödöna von Horvátha. Igro o mitološkem zapeljivcu, ki ga Horváth prikaže brez posebne erotike, bo režiral Dušan Jovanović, ki je na oder MGL postavil že 11 uprizoritev; prav tako pa so v preteklosti uprizorili štiri njegova dela. Horváthov Don Juan v novem prevodu Urške P. Černe je z večino situacij in poant pisan današnjemu času na kožo.

Tretja premiera sezone obeležuje 60-letnico delovanja MGL. 29. decembra 1951 se ja namreč zgodila prva premiera na profesionalnem odru MGL, in sicer Cankarjev Jakob Ruda. Skupinica mladih gledaliških navdušencev se je prvič zbrala 1. novembra 1949 v prostorih Mestnega muzeja, kjer so se začele tkati ideje o novem gledališču. Ansambel takratnega Mestnega gledališča ljubljanskega je pred tem na drugih odrih ustvaril že štiri uprizoritve; prva je bila drama Nevihta ruskega avtorja Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskega v režiji Marije Nablocke. Novembra 2011 bo Nevihti v prevodu Tatjane Stanič novo življenje navdahnil režiser Jernej Lorenci.

Februarja 2012 bodo premierno uprizorili komedijo Vitez čudes španskega baročnega avtorja Lopeja de Vege, ki je eden najplodovitejših piscev nasploh. Napisal je okrog 1.800 gledaliških iger, ki pomenijo prelomnico v španski dramatiki. Živahno in mojstrsko izbrušeno komedijo o sumljivih ljubezenskih intrigah in denarnih poslih v novem prevodu Primoža Viteza bo režiral Luka Martin Škof.

Četrta premiera bo mjuzikel, ki ga bodo sicer odigrali na velikem odru MGL, abonenti pa si ga bodo lahko ogledali tudi v čarobnem ambientu Križank, ko bomo skupaj z njimi praznovali 60 let delovanja (uradno obeležili 60-letnico MGL). Mjuzikel Čarovnice iz Eastwicka, ki ga podpisujeta pisec dialogov in songov John Dempsey ter avtor glasbe Dana P. Rowe, bo svojo ljubljansko premiero doživel konec marca 2012. Nastanek mjuzikla sta navdihnila sloviti istoimenski roman Johna Updika iz leta 1984 in njegova uspešna filmska upodobitev. Z režijo Čarovnic iz Eastwicka se v naše gledališče po triletnem premoru vrača češki režiser Stanislav Moša, ki ga občinstvo pozna po odmevnih postavitvah mjuziklov Kabaret, Goslač na strehi in Sugar – Nekateri so za vroče. Za prevod dialogov bo poskrbela Alja Predan, za songe pa Milan Dekleva.

Sezono na velikem odru bodo aprila končali s komedijo Ženitev pisatelja, dramatika in humorista Nikolaja Vasiljeviča Gogolja v prevodu Josipa Vidmarja. Zaključek sezone so zaupali režiserju Diegu de Brei. Ženitev je s svojim nepričakovanim razpletom sprva razburila sanktpeterburško in moskovsko občinstvo, kasneje pa se je trdno ustalila v železnem ruskem gledališkem repertoarju.

Na Mali sceni bo konec septembra premiera črne komedije Ptičeslovje predstavnika ruske postsovjetske dramatike Aleksandra Stroganova v prevodu Mihe Javornika. Stroganov je kot psihiater in psihoterapevt razvil poseben slog pisanja. Če je Čehov na široko odprl vrata psihologiji v gledališču, je Stroganov med tistimi, ki prinašajo gledališče v psihologijo. Prvo slovensko uprizoritev, nenavadno, na trenutke celo strašljivo komedijo, bo režiral Zvone Šedlbauer.

Sledi novembrska premiera drame Rekviem najpomembnejšega izraelskega dramatika Hanoha Levina v prevodu Klemna Jelinčiča Boeta. Izraelski avtor je poetično dramo Rekviem zasnoval po treh kratkih zgodbah Čehova – to so Rothschildova violina, Žalost in Zaspanost. Srhljivo neposredno, čeprav kot sanje rahlo stkano besedilo, ki govori o smrti, žalosti in žalovanju in ki se sprašuje o smislu oziroma nesmislu življenja, bo režiral Matjaž Zupančič.

Aprila 2012 bo premiera prve slovenske uprizoritve Dlje od najdlje škotske dramatičarke Zinnie Harris. Dramo mlade avtorice v prevodu Alenke Klabus Vesel bo režirala Tijana Zinajić. Neki angleški kritik je zapisal, da gre v tej igri za »prikaz žalosti in lepote neke civilizacije, ki uničuje samo sebe«. Zinnie Harris je za svoje delo Dlje od najdlje prejela kar tri nagrade: nagrado Peggy Ramsay, nagrado John Whiting in prvo nagrado edinburškega festivala Fringe First.

Zadnja premiera na Mali sceni bo prva slovenska odrska uprizoritev Plesa v dežju Dominika Smoleta, Boštjana Hladnika in Nane Milčinski, ki je avtorica odrske priredbe. Ljubezensko dramo, ki skozi svojo črno-belo podobo slika temno in svetlo plat ljubezni, bo režiral Matjaž Berger. Ples v dežju je kultni film Boštjana Hladnika iz leta 1961, ljubezenska drama, ki je nastala po romaneskni predlogi Dominika Smoleta Črni dnevi in beli dan. V slavnostni sezoni Mestnega gledališča ljubljanskega smo skupaj z ustvarjalci iz novomeškega Anton Podbevšek Teatra tej filmski mojstrovini sklenili napraviti odrski poklon.

Tudi v naslednji sezoni bodo sodelovali z neinstitucionalnimi kulturnimi društvi oz. zavodi. Poleg lastnih uprizoritev bodo premierno pripravili še dve koprodukciji.

Oktobra bo prva slovenska uprizoritev drame Kisik ruskega avtorja Ivana Viripajeva v prevodu Mihe Javornika, v režiji Primoža Ekarta in koprodukciji z Imaginarnim. Viripajev, predstavnik najmlajše uveljavljene generacije ruskih gledaliških ustvarjalcev, je aktiven na področju gledališke režije, igre in dramskega pisanja. Besedilo je napisano v desetih prizorih, vsak od njih pa reinterpretira po eno od desetih božjih zapovedi.

Januarja 2012 pa sledi interaktivni gledališki projekt Igorja Likarja Podobe v glasu ali Play Polič, ki bo nastal v koprodukciji z Arsmedio in Radiem Slovenija.

***
KNJIŽNICA MGL

Zlatko Šugman: Hudomušnosti
Izid septembra 2011

V Knjižnici MGL bodo 60. obletnico delovanja MGL pospremili z izidom knjige, ki bo posvečena spominu na našega igralskega kolega Zlatka Šugmana. V njej bodo objavili vrsto raznorodnih besedil tega legendarnega igralca, ki je v svoji dolgoletni karieri izoblikoval skoraj nepregledno število vrhunskih odrskih likov. Knjiga bo vsebovala izbor skečev, verzov in pisem, ki jih je ob raznih priložnostih napisal svojim kolegom, sorodnikom in prijateljem.

Cathy Turner in Synne K. Behrndt: Dramaturgija in predstava
Prevajalka Eva Mahkovic
Izid novembra 2011

Avtorici se lotevata aktualnega pojava povečanega zanimanja za dramaturgijo kot tistega segmenta gledališkega ustvarjanja, ki ga zaznamuje izmuzljiva, najmanj dvojna narava: identificiramo jo lahko kot kritični koncept in praktični proces. Knjiga je zasnovana v treh sklopih in podkrepljena s primeri iz prakse. Zajame obe navedeni perspektivi, opredeljuje različne pomene in rabe dramaturgije ter začrta smernice za njeno nadaljnje raziskovanje.

Svetlana Slapšak: Mikra theatrika
Izid aprila 2012

Svetlana Slapšak o gledališču premišljuje z zornega polja svojega znanstvenega področja – antropologije antičnih svetov. Knjiga Mikra theatrika bo obsegala njene študije, eseje in kritike o gledališču ter bo vsebinsko razdeljena na tri tematske sklope. Prvi bo govoril o predstavah oziroma recepciji antičnih tragedij in komedij, zlasti v sodobni Grčiji, drugi o performativnosti subkulture, tretji pa o gledaliških praksah in družbeni kritiki v Sloveniji.

Ponatis - Konstantin Sergejevič Stanislavski: Sistem I in Sistem II
Izšlo maja 2011

V Knjižnici MGL je na prelomu iz sedemdesetih v osemdeseta leta v prevodu Janka Modra izšlo vseh šest zvezkov Sistema. Ob 60. obletnici delovanja Mestnega gledališča ljubljanskega smo se odločili, da v omejeni jubilejni nakladi ponatisnemo prva dva zvezka, ki sta že dolgo razprodana. Temeljno delo Stanislavskega je tako mogoče ponovno kupiti tudi v kompletu.
 
***
ABONMA 2011/2012

Že tradicionalno se sezona začenja in končuje z vpisom abonmajev. Vpis abonmajev 2011/2012 poteka spomladi (od 19. do 25. maja in od 9. do 15. junija) in jeseni (od 1. do 9. septembra in od 6. do 12. oktobra).

Abonmaji MGL vključujejo šest predstav na velikem odru in eno predstavo po izbiri na Mali sceni. Abonma Nika vključuje kar deset predstav na velikem odru in eno predstavo po izbiri na Mali sceni. V letošnji Abonma Nika so poleg lastnih uprizoritev vključili tudi gostovanja SLG Celje, Prešernovega gledališča Kranj, Gledališča Koper in SNG Nova Gorica. Naročniki Dnevnika, Nedeljskega dnevnika in tednika Hopla imajo pri Abonmaju Nika poseben popust.
Vsi abonenti MGL si lahko poleg predstav na velikem odru ogledajo eno dodatno predstavo na Mali sceni. Izbirajo lahko med novimi uprizoritvami sezone 2011/2012, ponovitvami iz prejšnjih sezon in nekaterimi koprodukcijami.

Sezona Mestnega gledališča ljubljanskega 2011/2012 bo jubilejna, saj bodo obeležili 60-letnico umetniškega ustvarjanja. K sodelovanju so povabili režiserje, ki so s svojim delom najuspešneje zaznamovali našo umetniško pokrajino, hkrati pa najboljše mlade režiserje, ki bodo to tradicijo nadaljevali. Ker želijo ob obletnici našim abonentom ponuditi nekaj posebnega, bodo mjuzikel Čarovnice iz Eastwicka izvedli v čarobnem spomladanskem ambientu Križank.

Nadaljevali bodo s posebnostjo, ki so jo ponudili mladim – Dijaški abonma in Abonma Mladi namreč vključujeta pet predstav na velikem odru, eno predstavo po izbiri na Mali sceni in koncert z igralci MGL v Kinu Šiška. Izkazalo se je, da je bila njihova poteza, da mladim približajo gledališče preko koncerta in druženja z igralci, izjemno uspešna; dijaki, študenti in ostali zagreti ljubitelji so uživali v profesionalni izvedbi igralcev MGL in odličnem vzdušju, ki se spontano zgodi na dobrih koncertih.

V gledališki sezoni 2010/2011 so vpisali 6.213 abonentov (število se je celo malenkost povečalo glede na sezono 2009/2010). Zasedenost dvoran je ostala na zavidljivi 95-odstotni ravni.

***
NAGRADE V MGL V SEZONI 2010/11

  • Jana Zupančič, Dnevnikova nagrada 2010 za vlogo Beatrice v Cenciju P. B. Shelleyja
  • Iva Krajnc, Dve nagradi na Filmskih srečanjih 2010 v Nišu v Srbiji: – priznanje za izjemno stvaritev tujega igralca oziroma igralke v srbskem filmu za vlogo Lee v filmu Besa Srđana Karanovića (po mnenju strokovne žirije), – nagrada za najboljšo žensko vlogo za vlogo Lee v filmu Besa Srđana Karanovića (po mnenju žirije kritike).
  • Gregor Čušin, Žlahtni komedijant na Dnevih komedije v Celju 2011 za vlogo Harpagona v Molièrovem Skopuhu
  • Alen Jelen, Bršljanov venec Združenja dramskih umetnikov Slovenije 2011 tudi za režijo Družbe na poti T. D. Bidwella v izvedbi ŠKUC gledališča in MGL

***
DNEVNIKOVA NAGRADA

Časopisna družba Dnevnik je ob prvi jesenski premieri, 21. septembra 2010, podelila že triindvajseto nagrado najboljši ustvarjalki oz. najboljšemu ustvarjalcu pretekle sezone. Uprizoritve gledališke sezone 2009/2010 je še zadnjič ocenjevala komisija v sestavi Tanja Lesničar-Pučko (predsednica), Egon Bavčer in Nada Drofenik. Lani je Dnevnikova komisija soglasno odločila, da je v sezoni 2009/2010 igralsko najbolj izstopala Jana Zupančič v vlogi Beatrice v tragediji Cenci P. B. Shelleyja.

Naslednje tri sezone (vključno s tekočo) bo uprizoritve in ustvarjalce redno spremljala in ocenjevala nova Dnevnikova komisija v sestavi Iva Kosmos (predsednica), Jaroslav Skrušny in Peter Gombač.

***
UPOKOJENI IN NOVI ČLANI MGL

V iztekajoči se sezoni sta se upokojila dolgoletna člana MGL Silvij Božič in Marko Simčič. Odličnemu in pomlajenemu igralskemu ansamblu pa so se kot stalni člani pridružili Nika Rozman, Sebastian Cavazza in Primož Pirnat. Na porodniški dopust bosta odšli Karin Komljanec in Ana Dolinar Horvat, ki ju bo v naslednji sezoni nadomestila Viktorija Bencik.