STA, 4. 5. 2016

Predstava Želim si... v ljubljanski Drami o univerzalnih temah skozi oči mladih

V SNG Drama Ljubljana bo v petek na velikem odru premiera predstave Želim si... Uprizoritev je nastala na podlagi besedil, ki so jih na natečaj Najst poslali pisci, stari od 10 do 15 let. Devet izbranih besedil sta v celoto povezala dramaturginja Eva Kraševec in Juš A. Zidar, ki je prevzel tudi režijo.
:
:
Foto: Peter Uhan, SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan, SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan, SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan, SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan, SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan, SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan, SNG Drama Ljubljana

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor, je na natečaj, ki je lani potekal na temo Želim si, da bi se zgodilo drugače, besedila poslalo 60 avtorjev. Izbranih devet je šlo še skozi dodatno sito - jesenske delavnice kreativnega pisanja, kjer so se izkristalizirala, nato pa sta jih Kraševec in Zidar povezala v novo samostojno celoto.

Po besedah Kraševec so se zavedali, da bodo mladi avtorji, ki niso pisci, svoje želje iz svoje osebne situacije znali ubesediti le do določene mere. Na delavnicah kreativnega pisanja so nato skušali od teh avtentičnih koščkov stopiti še korak naprej. V procesu dela se je pokazalo, da mladi avtorji niso zavzeli nesporne avtorske pozicije, da pa tudi niso bili pripravljeni sprejeti vsega, kar jim je bilo predlagano. Prve posege v besedila so tako naredili že skupaj z avtorji, nato pa sta z Zidarjem razmislila o celoti. Ta, kot je poudarila Kraševec, ni bila popolnoma zaključena, svoj avtorski del so k njej prispevali tudi igralci.

Po Zidarjevih besedah so si predvsem prizadevali, da se v uprizoritveni obravnavi ne bi izgubila avtentičnost in svežina materiala, zato so se skušali izogniti pokroviteljskemu odnosu. Najstniki so v svojih besedilih opredelili problemski svet, ki se jim zdi pomemben za obravnavo, se je pa pokazalo, da njihova besedila govorijo o problemih, ki so še vedno tudi naši. Veliko so se po besedah Kraševec ukvarjali tudi s skupnostjo in posameznikom ter kako ta vidi sebe znotraj skupnosti.

Igralko Majo Sever je presenetilo, kako so se vsi našli v tekstih, ki so jih napisali najstniki, Sabina Kogovšek pa je kot zelo navdihujoče izpostavila dejstvo, da človek že v najstniških letih pravzaprav vse ve, le da še nima razvitih obrambnih mehanizmov, zato vse jemlje zelo usodno, vse je zelo boleče, saj tedaj dobiva prve praske.

Kot so zapisali v gledališču, kolaž dramskih prizorov ustvarja fragmentarno pripoved o štirih najstnikih, prijateljih iz plesne šole, ki imajo svoje želje in potrebe. Predstava sledi njihovemu intimnemu doživljanju sveta, odnosom in vezem, ki jih pletejo drug z drugim, z družino in z učitelji, ter njihovemu druženju stran od šolskih obveznosti in vsakodnevnih odgovornosti.

Želim si... govori o lepoti sproščenega in varnega prijateljskega odnosa in o njegovi minljivosti. Prek posameznih zgodb vseh protagonistov uprizoritev gledalca popelje skozi občutenje posameznikove nemoči pred avtoriteto, strah pred neuspehom ter strah pred zavrnitvijo in zapuščenostjo, so še zapisali v Drami.

V predstavi ob Sever in Kogovšek igrajo še Tina Vrbnjak, Nina Ivanišin, Matic Lukšič in Vojko Zidar. Scenografka je Ajda Primožič, kostumografka Tina Bonča, koreograf Gregor Luštek, avtor glasbe pa Jurij Alič.

Povezani dogodki