STA, 25. 4. 2012

Predstava zaradi koncepta odpade v petek premierno v Tivoliju

Pred Cekinovim gradom bo 27. aprila premiera projekta Predstava zaradi koncepta odpade, kolektivnega dela štirih igralcev, med njimi sta dramaturginja Simona Hamer in režiser Jaka Andrej Vojevec. Kot je dejal Vojevec, se predstava odziva na stanje stvari in želi umetnost z nastajajočim novim zavodom "vrniti ljudem".
:
:

foto Eva Nina Lampič

V plesno-pevski predstavi poleg Vojevca in Hamerjeve nastopata Maja Kalafatić in Vito Weis. Kot je dejal režiser in igralec Vojevec, so za izhodišče ustvarjanja vzeli aktualno stanje stvari, na katerega so se odzvali, za prizorišče pa so si izbrali Muzej novejše zgodovine in roza tank, ki stoji pred njim.

Interaktivna predstava med drugim tematizira nepridobljene avtorske pravice, sanitarno inšpekcijo, stavke, pomanjkanje sredstev, invazijo vesoljcev, politično nekorektnost, alergijo na cvetni prah, intenzivne vaje pozno v noč in zakon o prepovedi uporabe tobačnih izdelkov na odru, so sporočili iz zavoda.

Predstava zaradi koncepta odpade bo ena izmed ustanovnih uprizoritev Zavoda za tranzicijsko umetnost. "Za predstavo bi lahko rekli, da išče in uprizarja intimne razloge za nujnost umetnosti ter se skozi preizpraševanje vloge in funkcije umetnika v današnjosti igra z eno izmed temeljnih predpostavk gledališke umetnosti - iluzijo," so zapisali v zavodu.

Kot izhodiščno geslo zavod navaja grafit neznanega avtorja ob Ljubljanici: "Meje našega ustvarjanja so meje naše domišljije".

Zavod za tranzicijsko umetnost nastaja iz potrebe po združevanju in medsebojnem oplajanju mladih gledaliških ustvarjalcev z umetniških akademij. Zavzema se za kreativen dialog, umetniško povezovanje, ki presega ustaljene produkcijske vzorce, in vzpodbujanje raznovrstnih umetniških raziskav.

Ponovitev bo 1. in 2. maja na zbirnem mestu pred Cekinovim gradom pri roza tanku. Predstava je brezplačna in bo potekala v vsakem vremenu. Z uprizoritvami na praznične dni želijo sporočiti javnosti, da umetniki delajo tudi na dela proste dni.