STA, 22. 11. 2021

Predstava o imaginarnem mestu za začetek letošnjega Drugajanja

S predstavo mladega kolektiva gledaliških ustvarjalcev Počemučka, ki so ustvarili predstavo o imaginarnem mestu Under construction, naj bi se danes v amfiteatru II. gimnazije Maribor začel 20. festival Drugajanje. A ta zaradi bolezni odpade. Nadomestila jo bo avtorska predstava Mateja Recerja in Gregorja Zorca Kako smo prišli do sem?

Kot so danes sporočili iz Bunkerja, sta Gregor Zorc in Matej Recer izjemna pripovedovalca zgodb, ki občinstvo igrivo potisneta v vrtinec različnih časovnih obdobij, osebnih zgodovin, zgodb svojih staršev, znancev in neznancev. Intimno pripoved naslonita na grozote druge svetovne vojne, ki se bijejo z mirno podgorjansko domačnostjo, strategije preživetja v Jugoslaviji s svetovljanskostjo globalnega kapitalizma, vaška solidarnost z urbanim nezaupanjem, življenje s smrtjo.

Drugajanje sicer letos prinaša štiri predstave. "Pred dvema desetletjema je Drugajanje vzniknilo iz želje, da mariborskim dijakom prinese sodobne, mednarodne predstave, žanrsko umeščene na obronke, a kakovostne in sveže. Že dve desetletji in tudi letos Drugajanje ohranja to poslanstvo in prinaša štiri predstave, ki na izjemno različne načine ugriznejo v žanrske in vse druge omejitve," pravi producentka festivala Alma R. Selimović.

Festival prireja ljubljanski zavod Bunker od leta 2002 na pobudo tedanjega ravnatelja II. gimnazije Maribor Ivana Lorenčiča. Gre za koncentriran kratek festival sodobne umetnosti, ki večinoma poteka v amfiteatru omenjene gimnazije.

V torek bo sledilo predavanje Lee Kukovičič, ki je ustanovila dražbeno hišo uprizoritvenih umetnosti. V sredo je na programu elektroakustična opera Iden Tine Kozin, Saške Rakef in Bojane Šaljić Podešva, v četrtek pa avtorska predstava Pli, v kateri Viktor Černicky meša cirkus, ples in gledališče predmetov.

"Kultura in umetnost sta za II. gimnazijo izjemnega pomena, na šoli je gledališče, pevski zbor, orkester, literarne in likovne delavnice, gledališka skupina z velikimi produkcijami muzikala, a teh aktivnosti se udeležujejo tisti, ki jim je umetnost že v osnovi blizu. Z Drugajanjem pa želimo kvalitetno sodobno umetnost približati vsem dijakom na šoli, saj se Drugajanja udeležijo vse generacije dijakov, ki gredo skozi gimnazijo," je pojasnil novi ravnatelj te šole Marko Jagodič.

Drugajanje