STA, 20. 11. 2021

Drugajanje postaja festival več mest

Prihodnji teden bo v Mariboru potekal 20. mednarodni festival Drugajanje, katerega cilj je približati mladim sodobno uprizoritveno umetnost. Letos prinaša štiri predstave, ki na različne načine načenjajo vprašanje žanrskih in drugih omejitev. Za prihodnje leto napovedujejo širitev festivala še na Ptuj in v Novo Gorico.

Festival Drugajanje prireja ljubljanski zavod Bunker od leta 2002 na pobudo tedanjega ravnatelja II. gimnazije Maribor Ivana Lorenčiča. Gre za koncentriran kratek festival sodobne umetnosti, ki večinoma poteka v amfiteatru omenjene gimnazije, odprt pa je tudi za ostalo javnost.

"Pred dvema desetletjema je Drugajanje vzniknilo iz želje, da mariborskim dijakom prinese sodobne, mednarodne predstave, žanrsko umeščene na obronke, a kakovostne in sveže. Že dve desetletji in tudi letos Drugajanje ohranja to poslanstvo in prinaša štiri predstave, ki na izjemno različne načine ugriznejo v žanrske in vse druge omejitve," pravi producentka festivala Alma R. Selimović.

Dogajanje se bo začelo v ponedeljek z avtorsko predstavo mladega kolektiva Počemučka Under construction. V torek bo sledilo predavanje Lee Kukovičič, ki je ustanovila dražbeno hišo uprizoritvenih umetnosti. V sredo je na programu elektroakustična opera Iden Tine Kozin, Saške Rakef in Bojane Šaljić Podešva, v četrtek pa avtorska predstava Pli, v kateri Viktor Černicky meša cirkus, ples in gledališče predmetov.

"Kultura in umetnost sta za II. gimnazijo izjemnega pomena, na šoli je gledališče, pevski zbor, orkester, literarne in likovne delavnice, gledališka skupina z velikimi produkcijami muzikala, a teh aktivnosti se udeležujejo tisti, ki jim je umetnost že v osnovi blizu. Z Drugajanjem pa želimo kvalitetno sodobno umetnost približati vsem dijakom na šoli, saj se Drugajanja udeležijo vse generacije dijakov, ki gredo skozi gimnazijo," je pojasnil novi ravnatelj te šole Marko Jagodič.

Po besedah vodje Drugajanja na II. gimnaziji Maribor Nataše Preglau Borko je festival v času "insta" sveta še bolj pomemben. "Nujna je sodobna umetnost, ki gledalce malo strese in pripravi, da o njenih pomenih razmišljajo s svojo glavo. Še posebno je to pomembno za mlade generacije," je prepričana.

Letos že drugič sodelujejo tudi z Lutkovnim gledališčem Maribor (LGM). "Polje lutkarstva se širi in se preizprašuje, kaj je lutkarstvo danes, predstave odstopajo od klasičnih predstav o tem, kaj bi naj bila lutkovna predstava - tako kot od klasične konvencije odstopajo tudi predstave na festivalu Drugajanje. Prav zato smo veseli, da bomo predstavili češkega umetnika Černickyja. Format njegove predstave je nekaj, za kar si želimo, da vidijo naši gledalci, zato smo nanjo povabili tudi abonente abonmaja Jozefina," je povedala direktorica in umetniška vodja gledališča Katarina Klančnik Kocutar.

Pobudnik festivala Drugajanje Ivan Lorenčič napoveduje širitev festivala v druga mesta. "Festival Drugajanje ostaja v Mariboru, a hkrati spreminja obliko in se seli tudi v druga mesta po Sloveniji - načrtujemo razširitev formata, ki se je izkazal za uspešnega," je napovedal.

"V prihajajočem letu se bomo povezali z dvema mestoma, ki že imata srednji šoli, ki se intenzivneje ukvarjata z umetnostjo - s Ptujem in Novo Gorico. Povezave želimo ustvariti med Bunkerjem oziroma Drugajanjem, šolami in lokalnimi umetniškimi organizacijami, kot se je to skozi čas naravno razvilo v Mariboru. Dolgoročno pa si želimo vzpostaviti festivalsko in postprodukcijsko mrežo Drugajanj po Sloveniji," je dodal.

Drugajanje kot mrežna struktura, ki so jo pričeli oblikovati, je za Bunker po besedah Alme R. Selimović pomembna z dveh gledišč. "Najprej zato, da bi kvalitetne sodobne predstave pripeljali v različna lokalna okolja in s tem omogočili ogled predstav različnim občinstvom, predvsem mladim. Ljudje v Sloveniji, kot se izkazuje, namreč nismo zelo mobilni, kadar se premikamo h kulturi, zato je pomembno, da se kultura premakne k ljudem. Drugo pomembno gledišče pa je potreba sodobnih produkcij, da si zgradijo mrežo prostorov in priložnosti, kjer bodo lahko gostovale in se predstavile več ljudem," je navedla.

Bunker, Drugajanje